(FOTO) Karierni sejem: Gneča pri kuhanju, lepotičenju in orožju

Nina Ambrož Nina Ambrož
13.11.2019 17:03

V mariborski Lukni več kot 80 šol in podjetij, ki predstavljajo poklice. Najprej za osnovnošolce, v petek še za dijake.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Precej oblegane so bile stojnice, kjer so frizirali in ličili dijakinje in dijaki frizerske, kozmetične in oblikovalske šole.
Sašo Bizjak

Kam v šolo in kateri poklic izbrati, nista lahki odločitvi, zlasti ne za najstnika. Mladim pri tem poskuša pomagati karierni sejem, živa knjižnica poklicev in izobraževanja, ki se je začel v Mariboru in bo potekal še v petek. Dogajanje v športni dvorani Lukna pri Ljudskem vrtu je bilo prvi dan namenjeno osnovnošolcem, pri stojnicah se je predstavilo več kot 80 šol in podjetij, v petek od 8. do 15. ure pa bo namenjeno srednješolcem.

Sašo Bizjak

Kako mlade privabiti v tehnične poklice

Nada Marinkovič, projektna svetovalka iz mariborskega podjetja Lasertehnik, pravi, da velja staviti na tehnične poklice in zato na programe Tehniškega šolskega centra Maribor. "Poklici v predelovalni in kovinski industriji, morda tudi lesni, so perspektivni za širši krog gospodarskih družb v podravski regiji. Morda smo izgubili desetletje ali dva s tem, ko teh poklicev nismo ustrezno vrednotili v družbi, sedaj postajajo spet prepoznavni kot poklici prihodnosti, ker na tem področju je delo vedno bilo in bo. Nekaj moramo ustvariti tudi doma, saj ne moremo vsega uvoziti iz Kitajske ali od drugod," meni.

Šolarje so pritegnili tudi vojaki in policisti, ki so imeli orožje.
Sašo Bizjak
Karierni sejem je obiskal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
Sašo Bizjak

Izobražujejo za poklice, ki jih gospodarstvo potrebuje

Za podjetja in izobraževalne institucije je izziv, kako mlade privabiti v tehnične, deficitarne, ne najbolje plačane poklice. Lasertehnik je udeležence sejma poskušal animirati s simulacijo procesa upogiba pločevine na stroju, s čimer nastane tridimenzionalni izdelek. A interesa v času, ko smo se tam ustavili, ni bilo. ​Precej bolj oblegane so bile stojnice, kjer se je kuhalo in peklo, kar je pripravila gostinska šola, tam, kjer so frizirali in ličili dijakinje in dijaki frizerske, kozmetične in oblikovalske šole, pri vojakih in policistih, kjer je bilo orožje, ter pri računalnikarjih.

Mariborski župan Saša Arsenovič si je ogledal več stojnic.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta