(FOTO) Mariborski mestni svet: Brez koalicije, brez podražitev pitne vode in gondole

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
16.06.2022 19:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Marproma Ranko Šmigoc (na sredini) ni uspel predstaviti novega cenika pohorske vzpenjače, saj so svetniki umaknili to točko. Ob njem Josip Rotar in Alenka Iskra
Sašo Bizjak

Razpad koalicije zaradi fizičnega napada na mladoletnega fanta je županu Saši Arsenoviču že na začetku seje mestnega sveta eksplodiral v obraz. Brez zagotovljene večine so namreč opozicijski svetniki uspeli z dnevnega reda umakniti za mestno upravo in javni holding pomembni točki, s katerimi so želeli podražiti pitno vodo in vožnje s pohorsko vzpenjačo. Za povprečno gospodinjstvo bi se položnica za vodo povišala za 1,55 evra na mesec, za gondolo pa so v Marpromu pripravili nov cenik, po katerem bi se osnovna vožnja v eno smer podražila s 4 na 12 evrov, povratna vozovnica pa s 6 na 18 evrov. To bi bila precej večja podražitev, kot je bila predvidena v prvem predlogu, ki so ga po objavi hitro umaknili z občinske spletne strani.

Z istimi predlogi na naslednjo sejo?

Stojan Auer (LPR) je predlagal, da bi predvidene podražitve v višini do 50 odstotkov subvencionirali iz proračuna MOM ali dobičkov Javnega holdinga Maribor, a je to možnost Arsenovič zavrnil z besedami, da bi to pomenilo konec razvoja mesta. Župan je poudaril, da so za prevoz z gondolo višje cene zato, ker v prvi verziji niso pravilno obračunali amortizacije, Mariborčane pa bi zaščitili tako, da bi ostale vozovnice za smučanje in Bike park nespremenjene. Toda zakaj tako drastična podražitev? "Ker se nihče ni tega lotil pravočasno in so se zadeve pometale pod preprogo. Enako je bilo na Snagi," je odgovoril župan.

In kako naprej? Če se pitna voda ne bo podražila, bo Mariborski vodovod prikrajšan za okoli 1,4 milijona evrov in bo račun najbrž izstavljen proračunu MOM, enako velja za gondolo. Arsenovič ob tem ni vrgel puške v koruzo in razmišlja, da bi ista predloga uvrstil že na naslednjo sejo 28. junija. Ampak kaj bo takrat drugače, če nima več koalicije? "Se bomo pa malo več pogovarjali," odgovarja župan.

Srečko Đurov, Samo Peter Medved in Saša Arsenovič
Sašo Bizjak

Nova direktorica Umetnostne galerije Maribor

Prvega julija bo Umetnostna galerija Maribor dobila novo direktorico. Potem ko se na razpis ni prijavila dolgoletna direktorica Breda Kolar Sluga, je svet zavoda med dvema kandidatoma, Simono Vidmar Čelik in Petrom Rakom, podprl umetnostno zgodovinarko, menedžerko v kulturi in muzejsko svetnico, ki je v UGM zaposlena od leta 2003. Simona Vidmar Čelik bo vodenje galerije za mandat petih let prevzela 1. julija, so brez glasu proti potrdili svetniki.

S ponedeljkom pa novo vodstvo dobiva tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor. Ker je direktorica Aleksandra Berberih Slana odstopila, da bi prevzela mesto ravnateljice Muzeja mesta Zagreb, je mestni svet za vršilko dolžnosti imenoval Simono Tripkovič, dosedanjo pomočnico direktorja. Gre za začasno imenovanje za čas do zaključka postopka javnega razpisa za imenovanje novega direktorja, ki je že v teku, oziroma največ za tri mesece.

Mariborski svetniki so razpravljali pičlih 23 minut in pritisnili tipko za nov kazino na Lentu.
Sašo Bizjak

Only Peter the Bear kot dober marketing?

Med vedno zanimivimi pobudami in vprašanji je župan Arsenovič ocenil, da vprašanje Mihe Recka (Naša dežela), koliko je bilo izkoriščenih energetskih vavčerjev, ni v skladu s poslovnikom mestnega sveta. Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) je izpostavil, da je Maribor zamudil priložnost za promocijo mesta na kolesarski dirki po Sloveniji, ki je potekala tudi skozi štajersko prestolnico, ter da so dragocene sekunde promocije na Eurosportu bolje znale izkoristiti občine Šentilj, Kungota in Lenart. Precej pripomb je bilo slišati na račun nove spletne strani MOM, ki je "zaslovela" z neposrednim prevodom imena podžupana Sama Petra Medveda v Only Peter the Bear. "Me veseli, da so prevodi pritegnili vašo pozornost, tukaj nam je marketing res uspel," je bil nekoliko ciničen župan. Prenova spletne strani je sicer stala nekaj manj kot 40 tisoč evrov.

Vladimir Šega (Levica) je spomnil na krajo velikega bronastega kipa iz Mestnega parka in opozoril, da očitno zelo slabo skrbimo za kulturno dediščino, saj je kip več mesecev ležal kar v travi. Podžupan Medved je poudaril, da je za to odgovoren izvajalec obnove Mestnega parka. Na vprašanje, kdaj bodo odstranjeni potopni smetnjaki ob formi vivi v Strossmayerjevi ulici, pa je župan odgovoril, da se bo to zgodilo ob celoviti prenovi, kar pa še ne bo letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta