(FOTO) Motoristi množično obiskali 2. Mariborski moto dan. Osrednja tema bila varnost motoristov

Igor Selan Igor Selan
06.05.2023 13:25

Dogodka, ki je letos potekal pod sloganom "motoristom za varno vključevanje v promet", se je udeležilo več kot 150 motoristov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Organizatorji 2. Mariborskega moto dneva, Svet za preventivo in vzgojo Mestne občine Maribor skupaj s partnerji, so več kot zadovoljni, današnjega dogodka na poligonu za voznike motornih vozil pri Poslovni coni Tezno se je namreč udeležilo celo več kot 150 motoristov. "Žal nas črna statistika vzpodbuja, da za motoriste naredimo več. Si pa kljub dobremu obisku želimo še več udeležbe, saj se prav na takih dogodkih motoristi najlažje spoznajo s spretnostmi, ki so nujno potrebne za varno vožnjo motorja v cestnem prometu," je povedal predsednik sveta Vinko Virtnik. "Z obiskom smo res zelo zadovoljni. Od lani smo napredovali v vseh pogledih, posodobili smo program in verjamem, da bodo tudi te aktivnosti pripomogle k večji varnosti motoristov na cestah," pa je dodal Denis Kocbek iz mariborske občine.

Andrej Petelinšek

Motoristom so bile na voljo delavnice iz pobiranja motorja s tal ter prve pomoči pri prometni nesreči s poudarkom na snemanju čelade, svoje spretnosti pa so lahko preverili tudi s tekmovanjem v počasni vožnji in slalomu na poligonu. Ob tem so se zbranim predstavili Javna agencija za varnost v prometu, AMZS Vransko, Slovenska policija, Gasilska brigada, Vojaška policija ter reševalec na motorju. Kot je povedal Stojan Pelko, član Motorističnega kluba Blue Knights Slovenija, se je dogodka udeležil zaradi preventive in ozaveščanja motoristov o varni vožnji: "Pomlad je tu, sezona motorjev se začenja in prav je, da obnovimo nekatere stvari, preden se zares podamo na ceste."

Andrej Petelinšek

Prav varnost motoristov je bila osrednja tema celotnega dne, ne nazadnje je prireditev potekala pod sloganom "motoristom za varno vključevanje v promet". "Je pa res, da na take prireditve običajno pridejo takšni, ki že tako ali tako znajo voziti motor in se na njem tudi primerno obnašati. Ne glede na to pa takšne prireditve vseeno pripomorejo k večji varnosti, saj motoristi vendarle pridobijo neke dobre izkušnje, nekaj spretnosti, pa tudi sposobnosti predvidevanja. Vsekakor se po takih prireditvah na cesti obnašajo drugače," meni tudi policijski inštruktor Robert Lesjak. Da bi se takih prireditev motoristi morali udeleževati še pogosteje, pa meni reševalec na motorju Boštjan Polenčič: "Na njih namreč predstavljamo vaje, s katerimi se lahko v kritičnih situacijah rešiš pred težkimi poškodbami. Več kot takih vaj opraviš, večja je verjetnost, da boš v težkih situacijah reagiral pravilno."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta