(FOTO) Mreža izposoje in souporabe koles se širi: Maribor dobil 32. postajo Mbajk. Kje se nahaja?

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.09.2024 11:47

320 koles je v dobrih dveh letih od vzpostavitve del mreže Mbajk, ki šteje 33 tisoč uporabnikov. Začetek novega študijskega leta za servisne in vzdrževalne ekipe predstavlja izziv, zato jih bodo primerno okrepili in organizirali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
32. postaja mreže Mbajk se nahaja na križišču Ceste proletarskih brigad in Jadranske ceste, nasproti prostorov Gasilske brigade Maribor.
Andrej Petelinšek

Na križišču Ceste proletarskih brigad in Jadranske ceste se nasproti prostorov Gasilske brigade Maribor in v neposredni bližini nove poslovne stavbe Zavarovalnice Sava je Mestna občina Maribor otvorila že 32. postajo mreže souporabe koles Mbajk. Kot je povedal mariborski župan Saša Arsenovič je Mbajk postal eno najbolj priljubljenih orodij za premikanje po mestu: "V dobrih dveh letih smo postavili 32 postaj - 17 je koncesijskih, 15 pa teh, ki jih podpira gospodarstvo." Da brez podpore gospodarstva mreže ne bi mogli tako hitro razvijati, je še dodal župan, zadnjo postajo pa je sponzorsko podprla Zavarovalnica Sava.

Lokacija nove postaje Mbajk.
Mom

Uroš Lorenčič, član uprave Zavarovalnice Sava je ob odprtju povedal, da s ponosom podpirajo dobre projekte, še posebej v skupnostih, v katerih delujejo: "Tudi ta projekt je eden takšnih, saj med drugim naslavlja tudi trajnostni vidik, ki je ena izmed ključnih strateških usmeritev naše družbe." Lorenčič je dodal, da si želi, da bi nova postaja zaživela v polnem obsegu, tako za okoliške prebivalce kot tudi za njihove zaposlene. 

Andrej Petelinšek

Vzdrževalne ekipe bodo okrepili

Da je danes odprta postaja za Mbajk še posebej pomembna, je izpostavil Arsenovič, saj daje motivacijo, da gredo od tukaj naprej proti Teznu, za kar po besedah župana potrebujejo še tri ali štiri postaje. Povezati pa si želijo tudi Tezno s Pobrežjem. "Če bo šlo vse po načrtih, bomo drugo leto spomladi imeli še šest ali sedem postaj, morda kakšno še letos," je napovedal. 

Andrej Petelinšek

V prihodnjih dneh se v univerzitetno mesto Maribor vračajo študentje. Na občini in pri Europlakatu, ki upravlja z mrežo Mbajk, pričakujejo zato še večjo uporabo mestnih koles. Lani je bil rekord skoraj 4000 uporab na en dan, vsako kolo pa v povprečju 12 krat zamenja uporabnika. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Dominik Ivančič, vodja poslovne enote podjetja Europlakat v Mariboru je razkril, da ima mreža že več kot 33 tisoč uporabnikov, od začetka obratovanja pa so zabeležili več kot 1.270.000 izposoj koles. Začetek novega študijskega leta za servisne in vzdrževalne ekipe predstavlja izziv, je dejal Ivančič, zato jih bodo primerno okrepili in organizirali. 

Polovica uporabnikov mladih

Na začetku so imeli en avtomobil, s katerim med postajami in v servisno delavnico prevažajo kolesa, sedaj sta v uporabi že dva. Pred dvema letoma je za kolesa skrbel en zaposleni, sedaj so že trije, pomagajo jim tudi študenti, je pojasnil Ivančič. "Zaradi širitve, ki je predvidena, že razmišljamo v smeri, da zaposlimo dodaten kader, ki bo skrbel za vzdrževanje, premike in servis," je dodal in še, da imajo izkušnje iz Ljubljane, kjer je že 85 postaj. 

Andrej Petelinšek

Mariborski Mbajk beleži rekordno število izposoj, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v primerjavi z drugimi sistemi po svetu, je še povedal sogovornik, zato se morajo malenkost drugače prilagajati: "Poleti je popolnoma drugi tok in dinamika, kot jeseni, ko pridejo dijaki in študentje. Starostna struktura je takšna, da je 80 odstotkov uporabnikov starih do 35 let, 50 odstotkov pa do 25 let." Polovico uporabnikov Mbajka torej predstavljajo dijaki in študentje, ostale pa delovno aktivni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta