Kremelj: Siljenje Rusije v mir bi bilo usodna napaka. Kaj naj bi Zelenski predlagal v svojem "načrtu za zmago"?

STA, A.L., M.R.
25.09.2024 14:01

"Stališče, ki temelji na poskusu, da bi Rusijo prisilili k miru, je absolutno usodna napaka," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Siljenje Rusije v mir bi bilo usodna napaka, so danes sporočili v Kremlju, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v torek na zasedanju Varnostnega sveta ZN izjavil, da bi morala mednarodna skupnost največjo državo na svetu prisiliti v končanje vojne v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Stališče, ki temelji na poskusu, da bi Rusijo prisilili k miru, je absolutno usodna napaka," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in napovedal, da bo imelo takšno "zmotno razumevanje" neizogibne posledice za Kijev.

Zelenski nastopil na zasedanju Varnostnega sveta ZN

Po njegovih besedah je Rusija sicer naklonjena miru, vendar pod pogojem, da se ji zagotovi stabilnost in da so cilji posebne vojaške operacije, kakor v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini, izpolnjeni. "Brez uresničitve teh ciljev je Rusijo nemogoče prisiliti," je poudaril.

Zelenski je v torek nastopil na zasedanju Varnostnega sveta ZN. V nagovoru je zagotovil, da bo ukrajinski boj proti ruski agresiji trajal do pravičnega miru in se ne bo končal, ker je nekdo naveličan vojne ali trguje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Rusijo je mogoče v mir le prisiliti in to je točno to, kar je potrebno - prisiliti Rusijo v mir," je dejal ukrajinski predsednik, ki zaveznice že dolgo prosi za sprostitev omejitev glede uporabe zahodnega orožja dolgega dosega za napade na cilje globoko na ozemlju Rusije.

O tem bo Zelenski v četrtek v Washingtonu razpravljal z ameriškim kolegom Joejem Bidnom. Obenem naj bi mu predstavil tudi svoj načrt za končanje vojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta