(FOTO) Pivola pri Hočah: Sanacija onesnaženega območja je končana, kakšna je škoda?

03.08.2021 16:01
Sanacija z odpadnim blatom onesnaženega območja v Pivoli pri Hočah je končana, sledita ocenjevanje škode ter monitoring voda in tal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z onesnaženega območja so odstranili kar 650 ton blata in zemljine. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Direkcija za vode je v sodelovanju z Vodnogospodarskim podjetjem (VGP) Drava s Ptuja zaključila sanacijo z odpadnim blatom onesnaženega območja v Pivoli pri Hočah. Kot piše na spletni strani direkcije, je družba Kostak v mesecu dni z območja odpeljala kar za okoli 650 ton materiala, torej kar trikrat več, kot je bilo odloženega odpadnega blata. Velika količina ni presenečenje, saj se je blato na več kot dva kilometra dolgem območju med odstranjevanjem pomešalo z zemljino in zelenim odrezom.

​Postopek odstranjevanja nelegalno odloženega blata je državo po podatkih ministrstva za okolje in prostor za zdaj stal 350 tisoč evrov, a bodo stroški na koncu višji in bi predvidoma lahko dosegli 850 tisoč evrov, saj se je z odstranitvijo blata končala šele prva, torej intervencijska faza potrebnih ukrepov.

Igor Napast

Hiter odziv preprečil večjo škodo

V drugi fazi bosta zdaj sledila še postopek ocenjevanja škode ter monitoring površinskih voda in tal, s katerim bodo preverjali, ali je bilo odloženo blato z območja odstranjeno v zadostni meri. Če bodo mejne vrednosti onesnaževal kljub odstranitvi blata še vedno presežene, bo namreč treba izvesti še dodatne ukrepe za zagotovitev predpisanih vrednosti in zagotovitev, da stanje tal ne bo predstavljalo tveganja za zdravje ljudi.

Andrej Petelinšek

"Zaradi hitre intervencije upamo, da nekega večjega učinka na okolje ne bo, in ga tudi ne pričakujemo," je povedala Tanja Podgoršek z direkcije, ki je tudi pohvalila koncesionarja, VGP Drava Ptuj, ki se je po njenih besedah odzval zelo hitro in preprečil nadaljnjo morebitno škodo, povzročeno okolju.

Igor Napast

Župan vesel, da so se obrnili na javnost

"Tudi na občini upamo, da dolgoročnih posledic ne bo, da je torej v podzemne vode ušla dovolj majhna koncentracija onesnaževal, da ne bo vplivala na kvaliteto pitne vode. Monitoring se izvaja na črpališčih Bohova in Dobrovce, čeprav pri slednjem verjetnosti, da bi prišlo do onesnaženja, praktično ni. Se pa bojim, da je izvir, ki ga je zase uporabljalo pet hiš, uničen za dlje časa," pa je povedal župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak. In dodal, da na občini uradnega dopisa, da je sanacija končana, še niso prejeli. "Da so z deli končali, smo izvedeli od delavcev VGP. Sem pa zdaj, ko je to končano, vesel, da smo se na začetku obrnili na javnost in skupaj z mediji izvedli široko akcijo. Vprašanje je namreč, ali bi se sanacije tega lotila država, pa čeprav je dejstvo, da tega ne občina ne fakulteta oziroma univerza nikoli ne bi zmogli sami," je še poudaril Soršak.

Igor Napast

V drugi fazi sanacije se bodo zdaj izvedli tudi še ostali potrebni ukrepi za vzpostavitev referenčnega stanja na območju odstranitve blata, torej dostopne poti, vegetacija in drugo, pri čemer bodo nadomestne zasaditve zaradi sanacije odstranjenih dreves, tako ministrstvo za okolje in prostor​, izvedli v dogovoru z lastniki zemljišč.

Inšpekcijski postopek na čakanju

Kot je znano, je odpadno blato, odloženo v Pivoli, izviralo iz Čistilne naprave Ptuj, tja pa ga je, kot je pokazal tudi nadzor inšpekcije za okolje in naravo, odložilo podjetje Lasaz iz Ljubljane. Inšpekcija sicer prekrškovnega postopka zoper družbo ni uvedla: "V skladu z zakonom o prekrških se namreč postopek o prekršku ne more začeti, če je bila zoper storilca vložena kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja, ki ima tudi znake prekrška, ali zaradi takega dejanja zoper njega teče kazenski postopek. Če se je ta že začel, se mora prekiniti in se ne sme nadaljevati, dokler ni postopek v zvezi s kaznivim dejanjem pravnomočno končan. V tem času zastaranje pregona zaradi prekrška ne teče in se nadaljuje po pravnomočnosti odločitve."

Igor Napast

Po neuradnih informacijah naj bi sicer tožilstvo pripor zoper direktorja Lasaza Mirana Zupančiča, direktorja CEP-a Urbana Majcna in Aleša Lorberja iz Miklavža, ki je voznikom pokazal lokacije za odlaganje blata in je po naših informacijah zaposlen kot strojevodja pri Slovenskih železnicah, v petek odpravilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta