(FOTO) Spominska plošča na grafit Janše v Pekarni za zdaj ostaja

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.06.2020 18:55

Postavitev spominske plošče na prebarvani grafit Janeza Janše sta v Pekarni spremljala performans s svetlobnimi in zvočnimi efekti ter prihod dveh policijskih patrulj. Tožilec ni ugotovil znakov kaznivega dejanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V nedeljo so avtorji grafita Janeza Janše z iztegnjeno desnico na steni stavbe na območju Kulturnega centra Pekarna, ki je bil 25. aprila prebarvan na poziv mariborske občine, postavili spominsko ploščo s pripisom Na tej fasadi je demonkracija prebarvala svobodo izražanja, z datumom nastanka grafita in njegove odstranitve ter podobo originalnega grafita.
Za avtorje grafita je bila postavitev spominske plošče logičen odziv na reakcijo politike. "Tabla je bila postavljena v spomin na dejanje države, ki je prebarvala svobodo izražanja. Ta dogodek smo želeli zabeležiti, da se bomo lahko spominjali, da je bila v nekem trenutku v Sloveniji prisotna politična cenzura. To je bil prvi politični grafit, ki ga je država cenzurirala," nam je dejal Sašo Rek, eden od avtorjev grafita in spominske table. Razložil je, da je stena v zasebni lasti, nova spominska plošča pa je pritrjena na prizidek, ki ni del iste stavbe.

Andrej Petelinšek

Prijava poziva k genocidu

Ob postavitvi spominskega obeležja so obiskovalci Pekarne pripravili performans s svetlobnimi in zvočnimi efekti. V Pekarno sta v nedeljo zvečer prišli tudi dve policijski patrulji. Razlog je bila prijava 25-letnega Valentina, ki je prijavil sporočilo s plošče, saj da ta poziva h genocidu. Ni prišel provocirat, nam je povedal in pojasnil, da ga provocira napis na plošči Smrt narodu, svoboda fašizmu. Dejal je, da je za svobodo govora, želi si razprave, a da se je moral odzvati, ko je na spletu videl sporočilo s plošče.

Andrej Petelinšek

Oškodovanec predloga za pregon ni podal

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da so bili policisti v nedeljo v večernih urah obveščeni, da je na steni v MC Pekarna v Mariboru napis Smrt narodu, svoboda fašizmu. "V zvezi s tem je prijavitelj želel podati kazensko ovadbo," so pojasnili na PU Maribor. Policisti so z ogledom kraja dejanja ugotovili, da je neznani storilec na steno na območju MC Pekarna pritrdil ploščo z že omenjenima napisoma.

Policisti so tudi izmerili velikost spominske table.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta