(FOTO) V Ljudskem vrtu so odkrili kip, sledita promenada in vrtec

15.10.2021 17:15
V Ljudskem vrtu s spomenikom poklon športni legendi Josipu Primožiču – Tošu. Sledijo promenada, obnova Langerjeve vile in športni vrtec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes so v mariborskem Ljudskem vrtu slavnostno odkrili kip gimnastičnemu telovadcu Josipu Primožiču – Tošu. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

V Ljudskem vrtu so v okviru obnovljenega stadiona in okolice odkrili kip telovadcu Josipu Primožiču – Tošu in odprli razstavo o njem. Kip je delo akademske kiparke Vlaste Zorko ob pomoči Marjana Dreva, razstava pa kustosinje Milojke Kline.

Župan Arsenovič o načrtih

Župan Saša Arsenovič je povedal, da gre za velik dan za Maribor. "Poleg zahodne tribune smo končali še severno in južno podtribunje in se s kipom poklonili velikemu olimpioniku, meščanu mesta Maribor in tako vključili še kulturnozgodovinski del. Tukaj nastaja še zelena promenada, ki bo vodila v urejen park na drugi strani ceste, kjer bo stal športni vrtec, v gradnji je tudi teniška dvorana. V Langerjevi vili urejamo večgeneracijski, multikulturni prostor, ki bo dnevna soba celotnega območja. Tam bo tudi sedež MČ Koroška vrata in verjetno še pisarna olimpijskega komiteja. Na križišču Mladinske in Strossmayerjeve ulice bomo obudili košarkarsko igrišče, ki bo poimenovano po legendi Ivu Daneuu," je napovedal župan.

Sašo Bizjak
Razstava o Josipu Primožiču - Tošu. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

V aleji prostora za še več športnikov

Na slovesnosti so spregovorili še olimpionik Miroslav Cerar, predsednik društva za postavitev spominskih obeležij Josipu Primožiču Ivan Gorjup in Primožičeva hči Maja Feldin. Slednja se je zahvalila vsem, ki hranijo zapuščino njenega očeta, predvsem pobudnikoma kipa Gorjupu in Viliju Rozmanu.

Hči Toša Primožiča in olimpionik Miroslav Cerar. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Mima Jaušovec in Miro Cerar na prireditvi Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

​Gorjup je predstavil Primožičev pomen za mesto Maribor. "Josip Primožič – Tošo sodi med ljudi, ki spodbujajo druge, da splezajo visoko in črpajo samozavest. Prav je, da se ga spominjamo in da bodo ljudje, ko bodo videli kip, vedeli, kdo je bil Tošo. Veseli nas, da ima ta aleja še veliko prostora za spominska obeležja vrhunskim športnikom, ki nam jih v Mariboru ne manjka," je povedal Gorjup.

Cerar je omenil, da je bil Primožič v primerjavi s Štukljem nekoliko spregledan. "Leon je bil uspešnejši na olimpijskih igrah, Tošo pa na svetovnih prvenstvih. Vse do druge svetovne vojne je slovel po številnih vrhunskih rezultatih. Bil je svojevrsten vizionar v gimnastiki. Videl je dlje in to uresničeval. Tudi kot človek je bil izjemen, velik duhovitež. Vse do svoje smrti se je posvečal slikarstvu," je dejal Cerar.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Promenada in vrtec do 2023

Podžupan Samo Peter Medved je pojasnil, da bodo dela na promenadi v okolici Ljudskega vrta sklenjena predvidoma skupaj z izgradnjo športnega vrtca in ureditvijo Langerjeve vile. "Začetek del je predviden prihodnje leto. Možno je, da bila zaključena leta 2023." Športni vrtec bo stal na območju Partizana oziroma zraven pomožnega nogometnega igrišča z umetno travo, kjer bodo še letos porušili dva zapuščena objekta in tam začeli graditi vrtec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta