(FOTO) Vilinsko mesto vabi v Maribor: Za uvod ogenj in ritmi bobnov

Jon Knez Jon Knez
02.12.2022 19:43

Festival Vilinsko mesto se je pričel z ognjenimi vragolijami in energičnimi ritmi kot napoved pestrega dogajanja, ki bo v mestu trajalo do 28. decembra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev so popestrili bobnarji Plesne izbe Maribor in vizualni umetniki. 
Igor Napast

"Dobrodošli v kraljestvu vilincev. Naj nam nasmeh nariše sončen obraz. Prižgimo svetlobo! Ognjene vragolije in energični ritmi slavijo vilinsko mesto, ki na strežaj odpira svoja vrata. Srce vilinskega mesta je vilinski dvor, za velikimi vrati dvora pa je več manjših vrat. V sobanah za vrati so vile, vilinci in tudi škrati, ki hitijo in se veselijo tega lepega dne, da skupaj prebudimo duha zemlje, svetlobe, toplote, poguma, ognja in čarobnosti," je Festival Vilinsko mesto odprla dobra vila Ana.

Dobra vila Ana z otroki
Igor Napast

Topel in pristen začetek

Otvoritev v simpatično, a bolj skromno, kot smo navajeni, okrašenem Vetrinjskem dvoru so popestrili bobnarji Plesne izbe Maribor ter vizualni umetniki Rok Lesjak, Zoran Posinković, Vid Korotaj in Črt Foltin, ki so ob bobnarskih ritmih plesali z ognjenimi predmeti, ki so jih spretno vrteli in s tem poskrbeli za atrakcijo, ki je na dvorišče Vetrinjskega dvora privabila veliko staršev ter dedkov in babic z otroki. V notranjih prostorih - vilinski izbi, vilinskem studiu in vilinski sobani - so sočasno potekale delavnice za najmlajše. Izdelovali so adventne venčke, vilinska krila in oblikovali storže.

Da je otvoritev obetavna, nam je povedal producent festivala Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor, ki Vilinsko mesto že vrsto let organizira v sodelovanju z Zavodom Mars, društvom Hiša! in drugimi društvi. "Začetek je topel in pristen, kot smo si želeli. Ne potrebujemo velikih spektaklov, da se imamo fajn. Zelo smo veseli, da smo to naredili s pomočjo bobnarjev iz Plesne izbe Maribor in mariborskimi žonglerji. A to je samo uvod v širše dogajanje, četrtkove in petkove koncerte, delavnice, sobotno celodnevno dogajanje in posamezne stvari, kot so hojatlon, prihod dobrih mož iz Drave, rojstvo sončnega kralja. Zaključili pa bomo z malo večjim spektaklom - ulično predstavo Legenda o kači oziroma Srečanje v času. Gre za zgodbe, napisane na podlagi zgodb Vojašniškega trga. Mislim, da bomo spet naredili en mesec takšen, kot bi moralo biti celo leto," je napovedal Brumen.

Igor Napast

Hojatlon prestavljen zaradi slabega vremena

Letošnja novost - vilinski hojatlon, ki so ga pripravili skupaj z organizatorji Olimpijskega festivala olimpijske mladine (Ofem) in bi moral potekati v soboto - je zaradi slabega vremena prestavljena na naslednjo soboto. Knjižničar in ultramaratonec Robert Kereži bo v soboto v Vetrinjskem dvoru vseeno izvedel pravljični dogodek in udeležencem razdelil zemljevide hojatlona, ki bo torej potekal naslednjo soboto, 10. decembra. Danes otroke čakajo še razne delavnice, lutkovne predstave, odprtje razstave globoka Modrina si v Sodnem stolpu in koncert v sklopu vilinske Lache z Veronika Strnad duetom ob 20.30 v Vetrinjskem dvoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta