(FOTO) Za gibanje in igro: V dveh mariborskih vrtcih se veselijo novih igral

Barbara Bradač Barbara Bradač
23.11.2023 12:11

V waldorfskem vrtcu Studenček in Vrtcu Jožice Flander so igral zelo veseli. Izbrali so jih sami glede na želje in potrebe otrok. Z donacijo Gorenjska banka in MK Group izboljšujeta pogoje, v katerih otroci odraščajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritve igral se je ob članu uprave Gorenjske banke Marku Filipčiču udeležil tudi župan Saša Arsenovič, ob njem Viktorija Kovačič in Luka Bjeković, direktor oddelka za povezovanje in akvizicije MK Group. 
Sašo Bizjak

MK Group in Gorenjska banka sta z donacijo otroškim vrtcem v Ljubljani, Kranju, Kopru, Izoli, Portorožu in Mariboru v skupni vrednosti 150 tisoč evrov obdarili tudi dva mariborska vrtca, in sicer waldorfski vrtec Studenček in Vrtec Jožice Flander, enoto Vanček Šarh. V okviru projekta Podpora družini so letos pozornost namenili izboljšanju pogojev, v katerih otroci odraščajo. V obeh mariborskih vrtcih so igral zelo veseli, še posebej, ker so jih lahko glede na želje in potrebe otrok izbrali sami v vrtcu.

Nova igrala na igrišču waldorfskega vrtca v Valvasorjevi ulici. 
Sašo Bizjak

V waldorfskem vrtcu so si zaželeli trajnostnih igral, kar je tudi v skladu z njihovim vodilom. "So unikatna in narejena po naročilu. Bil je dolg proces, v katerem so sodelovali različni mojstri. Trudimo se, da je igrišče sonaravno, zato iščemo trajnostne materiale, kot je les. In v ta namen je najbolj primerna akacija. Tako so nam izdelali dve hišici. Otroci se lahko igrajo na strehi in v hiški. Vsaka ima majhno plezalno steno. Mladenič, ki je obiskoval naš vrtec, je ročno izdelal lesene alpinistične oprimke. Postavljen je tudi tobogan iz nerjavnega jekla, ki je bolj vzdržljiv kot plastika in je reciklaža naravi prijaznejša," je povedala Viktorija Kovačič, direktorica in pomočnica ravnateljice waldorskega vrtca, ki ga v enoti Studenček obiskuje 58 otrok.

Ta vrtec je leta 2019 v celoti pogorel in v začetku letošnjega leta so se po gostovanju v bližnji waldorfski šoli lahko vrnili nazaj domov, v nov objekt, ki ga je financirala mariborska občina. V požaru je bilo uničene tudi veliko opreme vrtca in igrišče, ki so ga skoraj 20 let postopno postavljali, sedaj pa ga ustvarjajo na novo. "Vsak dan so otroci zunaj, skoraj v vsakem vremenu, saj ni slabega vremena, je le slaba pripravljenost. Zelo veseli smo, da smo vstali iz pepela, saj ni bilo na igrišču več ničesar, sedaj pa pridobiva pravo podobo," je še dodala.

V waldorfskem vrtcu se otroci lahko igrajo v novih dveh lesenih hiškah, po katerih lahko tudi plezajo. 
Sašo Bizjak

V enoti Vanček Šarh, ki jo obiskuje okoli 210 otrok, je igralo, ki ga imajo za otroke 2. starostnega obdobja, glede na število otrok premajhno, pravi Darja Jaušovec, ravnateljica Vrtca Jožice Flander, zato je novo več kot dobrodošlo in so zanj zelo hvaležni.​ "Igralo smo lahko izbrali sami za ceno 15 tisoč evrov. Lepo igralo smo pridobili in je zelo dobrodošlo. Mi s tem zadovoljimo obe otrokovi primarni potrebi, po gibanju in po igri. Na tem igralu se lahko otroci sproščujoče igrajo, uživajo, plezajo, skačejo, se vozijo po toboganu. In to je tisto, kar je za otroke in za njihov razvoj pomembno. Na igralih pridobivajo gibalne izkušnje, kar je otrokom največje veselje in zadovoljstvo," je pojasnila.

Otvoritve igral se je ob članu uprave Gorenjske banke Marku Filipčiču in Luki Bjekoviću, direktorju oddelka za povezovanje in akvizicije MK Group, udeležil tudi župan Saša Arsenovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta