"Imeli smo stranke v salonu, tudi že z našamponiranimi lasmi." V središču Maribora ostali brez vode. In brez obvestila

Barbara Bradač Barbara Bradač
05.12.2019 08:37

Kako in kdaj Mariborski vodovod obvešča o motnjah oskrbe s pitno vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi prelomov in intervencij na spojnih vodih so motene oskrbe s pitno vodo.
Sašo Bizjak

Skoraj vsak občan je že doživel trenutek, ko je odprl vodovodno pipo, iz nje pa ni pritekla niti kapljica vode. Tako so brez vode včeraj zjutraj ostali uporabniki v Ulici talcev 1 v Mariboru, med njimi tudi tamkajšnji frizerski salon. "Takrat smo pol ure že delali. Imeli smo stranke v salonu, tudi že z našamponiranimi lasmi, ko so nas delavci obvestili, da bodo čez pol ure zaprli vodo. Mislim, da bi bilo korektno, da se nas prej obvesti, da lahko prenaročimo stranke, saj gre tudi za naš poslovni izpad," je povedal Smiljan Škarica, ki je poudaril, da razume, da je treba dela izvesti, a tudi prej to sporočiti in omogočiti dovolj časa, da bi lahko prilagodili proces dela.

Jeza zaradi motenj

Zaradi preloma cevi, ki se je zgodil ponoči, so vodo v Ulici talcev zaprli delavci javnega podjetja Mariborski vodovod. "Zjutraj smo napako kot nujno sanirali, saj je na ta priključek priključen tudi zdravstveni dom," je razložil Danilo Burnač, direktor javnega podjetja Mariborski vodovod, in poudaril, da so bili uporabniki brez vode eno uro. So pa ob popravilu preloma zamenjali še dotrajan vodovodni priključek. Velikokrat so občani jezni zaradi motenj oskrbe s pitno vodo in neobveščanja. "Ljudje zelo pogosto začnejo komunikacijo z nami z besedami, kako si vendar dovolimo, da ne povemo, da ne bo vode. Ampak mi ne vemo vnaprej, da se bo zgodil prelom cevi, in tako tudi ni možno obveščanje vnaprej. Pa vendar se tudi pri izrednih dogodkih naši zaposleni trudijo in ljudi obveščajo od vrat do vrat," pojasnjuje Burnač.

Danilo Burnač se ni strinjal s strategijo holdinga in je po dvanajstih letih vodenja Mariborskega vodovoda odstopil. 
Sašo Bizjak

Tretjina prelomov zaradi dotrajanosti

Lani je bilo 622 prelomov in intervencij na spojnih vodih in s tem motene oskrbe z vodo v občinah, ki jih Mariborski vodovod v celoti ali vsaj delno oskrbuje z vodo. Največ prelomov je bilo v mestni občini Maribor (116), občini Duplek (57) in občini Hoče - Slivnica (28). Slabo tretjino prelomov pripisujejo dotrajanosti cevovodov. "Lomi se zgodijo, na to ne moreš vplivati, včasih tudi šola in vrtec ostaneta brez vode. Občine, ki so lastniki cevovodov in vodohranov, v obnavljanje vodovodnega omrežja vlagajo malo ali ne vlagajo nič. V Mariboru smo letos zaradi dotrajanosti omrežja želeli zamenjati stari cevovod v 28 ulicah, pa smo sedaj šele v drugi ulici, ker občina ne pripravi razpisa, saj namensko zbrani denar od uporabnikov, kot je omrežnina, nenamensko porabi," objasni Burnač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta