Katera mesta v Sloveniji imajo dobre prakse urejanja prostora?

N.A.
30.11.2023 14:25

Inštitut za politike prostora objavlja razpis in pripravlja nov katalog dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja mest. Nekaj mariborskih primerov je bilo izbranih v prejšnjih letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mala tržnica
Andrej Petelinšek

Inštitut za politike prostora (IPoP) objavlja razpis in pripravlja nov katalog dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja Mesta mestom. Občine, javna podjetja in regionalne razvojne agencije vabijo k prijavi inovativnih praks in novih rešitev, s katerimi naslavljajo izzive v svojem lokalnem okolju. Prakse naj naslavljajo aktualne tematike, naj bodo relevantne za druge slovenske občine in uresničljive v drugih okoljih, izpostavlja IPoP. Namen je prakse izmenjati, navdihniti in z znanjem ter izkušnjami opremiti druge občine.

Rok za prijavo je do 15. decembra. Razpis je dostopen na tej spletni strani. Dobre prakse ocenjuje in izbira komisija.

Center mobilnosti
Arhiv Večera

Mesta mestom je serija katalogov, s katerim želi IPoP širiti poznavanje dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja in slovenske občine navdihniti, da se same lotijo podobnih pristopov. Inštitut za politike prostora je s podporo programa URBACT izdal že tri kataloge. V prvi zbirki je večina primerov iz tujine, med slovenskimi primeri sta bili predstavljeni prenova kranjske stanovanjske soseske Planina v sodelovanju s prebivalci in čebelja pot v Ljubljani. Drugi in tretji katalog zajemata slovenske primere, med mariborskimi so vključeni Center mobilnosti Maribor, oživitev Male tržnice in prenova Glavnega trga.

Na podlagi aktualnega razpisa bo nastala četrta zbirka dobrih praks, nosilci bodo nagrajeni, praksa pa bo predstavljena v katalogu in na sejmu Mesta mestom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta