Komunalni odpadki: Z novim letom višji stroški za gospodinjstva

Barbara Bradač Barbara Bradač
07.03.2020 05:00

Od začetka leta je v občini Rače - Fram dražje ravnanje s komunalnimi odpadki. Gospodinjstvo, ki ima 240-litrski črni zabojnik in 120-litrskega rjavega, po novem mesečno plača 8,72 evra več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Bradač

Javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki na območju celotne občine Rače - Fram izvaja Komunala Slovenska Bistrica. Ravnanje s komunalnimi odpadki se je za gospodinjstva, ki imajo 120-litrski zabojnik, podražilo za 2,41 evra in znaša sedaj 14,32 evra, za tiste, ki imajo 240-litrski zabojnik, je podražitev v višini 4,83 evra in skupna cena znaša 28,65 evra. V to ceno sta vključena odvoz in ravnanje z embalažo, papirjem in steklom, kar v občini odpelje Komunala Slovenska Bistrica, in sicer od uporabnika po sistemu od vrat do vrat.
"Razlog za povišanje cen so predvsem višji stroški zaradi obvezne termične obdelave odpadkov po sortiranju, višji so tudi stroški dela, energije, naftnih derivatov. Pomemben razlog sta še povečanje količine zbranih komunalnih odpadkov in padec cen sekundarnih surovin. Pri pripravi cene smo upoštevali dejanske količine in stroške. V vseh občinah, kjer Komunala Slovenska Bistrica izvaja obvezno javno službo ravnanja z odpadki, so cene poenotene," so pojasnili pri izvajalcu javne službe.

Višja cena in vzpodbujanje lastnega kompostiranja

Tako je sedaj cena storitve ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Rače - Fram za 15 centov višja od cene v občini Hoče - Slivnica, kjer je izvajalec Saubermacher Slovenija, in mesečno za dva evra višja kot v Mariboru, kjer za odpadke skrbi Snaga Maribor. "V Mariboru so šele s 1. januarjem 2020 uvedli rumene vreče za embalažo. Steklo in papir se v Mariboru še vedno zbirata na ekoloških otokih. Ti otoki so v veliko primerih divja odlagališča, kjer se odlaga marsikaj, in so zelo moteča za bližnje stanovalce," pojasnjujejo pri Komunali. Snaga Maribor ima po novem enotno ceno še v občinah Kungota, Starše, Pesnica, Ruše, Miklavž na Dravskem polju ...

Gospodinjstvo v občini Rače - Fram s 120-litrskim zabojnikom za mešane komunalne odpadke in 120-litrskim zabojnikom za biološke odpadke plača mesečno 21,11 evra.
Barbara Bradač

Steklo nič več v vreče

Še ena novost je v občini Rače- Fram pri ravnanju z odpadki. Potem ko so lani začeli zbirati tudi stekleno embalažo po sistemu od vrat do vrat in za to gospodinjstvom dostavili vreče, so se te, kot sedaj ugotavljajo, pokazale kot neustrezne, zato jih ukinjajo. Pojasnjujejo, da je steklo pretežko za odlaganje v vreče, zato naj uporabniki sami poskrbijo za ustrezno hranjenje stekla in ga na dan odvoza nastavijo na prevzemno mesto v svoji škatli, vreči, zabojniku, te bodo po izpraznjenju nastavili nazaj za ponovno uporabo. Kdor vreče še ima in je z njimi zadovoljen, jih lahko uporablja še naprej. Frekvenca odvoza ostaja enaka, enkrat na dva meseca. Enako frekvenca odvoza papirja. Nove cene so potrdili občinski svetniki, na predlog vodstva občine, lani novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta