Koronavirus odnesel dva meseca kolesarjenja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.06.2020 08:00

Potem ko je kolesarski raj pod Pohorjem po sprostitvi ukrepov zaradi epidemije spet odprl svoja vrata, je v njem zelo živahno: ne manjka kolesarjev iz različnih koncev Slovenije, le Avstrijcev še vedno ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Četudi je bila sobota oblačna, je v Bike park Pohorje privabila številne kolesarje od blizu in daleč. "Super je tukaj, proge so odlično pripravljene," je bil dobro razpoložen že navsezgodaj zjutraj 28-letni Marko, ki se v mariborski kolesarski park skoraj vsak konec tedna pripelje iz Ljubljane in je nad njim preprosto navdušen. "Edino v času zaprtja zaradi koronavirusa ni šlo. In moram priznati, da sem kolesarjenje in Pohorje izredno pogrešal. Kot bi otroku vzeli za nekaj časa stran čokolado," se smeji ljubitelj kolesarjenja. S prijateljem Anejem, ki prihaja iz okolice Maribora, se strinjata, da so proge zadnja dva tedna, odkar je park po sprostitvi ukrepov lahko znova odprl svoja vrata, manj obljudene. Pozna se, da avstrijski ljubitelji kolesarjenja, ki so sicer med najbolj številnimi obiskovalci, ne morejo priti, ker se Slovenija in Avstrija še vedno nista dogovorili o odprtju meja.
Kar je zelo slabo, a ne samo za Bike park Pohorje, temveč za mariborski turizem, poudari Iztok Kvas, ki je pri Marpromu zadolžen za upravljanje parka. Večina obiskovalcev, kar 70 odstotkov, je tujcev in največ jih pride prav iz Avstrije, nekaj je tudi Hrvatov, Madžarov, Italijanov, Hrvatov, lani pa so kolesarske proge pod Pohorjem odkrili še Čehi in Angleži.

Po dolžini prog največji v Sloveniji

"Bike park Pohorje je res nekaj posebnega. Proge so odlično pripravljene in zelo razgibane. Med kolesarji, ki redno pridejo sem, so se ustvarila prijateljstva, kar je še razlog več, da smo vsaj enkrat na mesec tukaj, " je dejal v soboto eden od redkih tujih kolesarjev na pohorskih strminah, Josip iz Varaždina. V Maribor je prispel z dvema prijateljema, ki menita, da takšnega raja za kolesarje na Hrvaškem ne najdeš. "Vsekakor je naša prednost, da je po dolžini prog in kvaliteti infrastrukture naš park največji v Sloveniji, dodana vrednost pa je seveda gondola," ocenjuje Kvas. Kot pravi, je v parku najti vse vrste kolesarjev: od otrok in popolnih začetnikov do rednih gostov, ki park obiščejo vsak vikend in v njem tudi trenirajo.

Bike park Pohorje
Andrej Petelinšek

Želijo si dodatnih prog

Povprečna starost obiskovalcev je med 20 in 30 leti, pridejo pa tudi mlajši in starejši, pove Kvas in postreže s podatkom, da so lani zabeležili približno 10.000 obiskovalcev, s čimer so se močno približali številu obiskovalcev iz rekordnega leta 2012, ko jih je park obiskalo od 12.000 do 15.000. Kako bo s številkami letos, si Iztok Kvas ne upa napovedati. "Vsekakor sta dva meseca epidemije naredila svoje. Zaprte meje pa seveda terjajo še dodaten davek," pravi Kvas in še doda, da sezona še zdaleč ni izgubljena. Načrtov imajo še veliko, med njimi je odprtje dodatnih prog, ki jih nekateri kolesarji pogrešajo. "Ker imam letno karto, sem pod Pohorjem skoraj vsak vikend," pravi Mariborčan Jan. "Proge so super, a ko se po njih pelješ stotič in več, počasi postane dolgčas, želiš si nekaj novega." To je morebiti tudi glavni razlog, da peščica kolesarjev še vedno išče adrenalin po neurejenih progah in s tem v slabo voljo spravlja sprehajalce. "Vedo, da to ni okej. A ko imaš preveč adrenalina, narediš kdaj tudi kakšno neumnost," jih zagovarja Mariborčan.

Od 100 do 150 kolesarjev na dan

Da bi bilo tovrstnih voženj zunaj parka čim manj, si, tako Kvas, ves čas prizadevajo. A imeti vse kolesarje na očeh, je enostavno nemogoče. So pa letos že odprli novo progo, namenjeno začetnikom in družinam - family line. Kmalu, morda že v juniju si želijo odpreti še dve krajši. Tako bi lahko bilo še letos kolesarjem na voljo šest prog. Dnevno se zlasti ob koncih tedna v Bike parku Pohorje po progah spušča približno 100 do 150 kolesarjev - z razvojem dodatne infrastrukture bi z lahkoto dosegli število 300 do 400 kolesarjev dnevno, je prepričan Kvas: "Pomembno je le, da se najde razumevanje med sprehajalci in kolesarji, je pa res, da se bo vedno našel kdo, ki bo pač kršil pravila."
Kvas napoveduje pod Pohorjem vroče poletje in jesen. Že v avgustu bo v parku potekalo državno prvenstvo, v septembru sledi evropsko, v oktobru še svetovni pokal. "Karte so se tudi glede tekmovanj malo pomešale, a glavno je, da niso odpovedana," Kvas verjame v srečen razplet v stilu slab začetek, dober konec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta