Lovrenc na Pohorju: Ponovno dvoboj med Manfredo in Rakovnikom

Igor Selan Igor Selan
21.11.2018 18:56

Za županski položaj se potegujeta ista tekmeca kot pred štirimi leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Tako kot že na prejšnjih volitvah sta kandidata za župana v Lovrencu na Pohorju aktualni župan Joško Manfreda (SD) in Marko Rakovnik (skupina volivcev). S to razliko, da je pred drugim krogom tokrat v prednosti izzivalec. Ta se je sicer soočenju izognil, kot je povedal, zaradi nujnega zdravniškega pregleda. Kljub temu da je v prvem krogu zaostal za znatnih sedem odstotnih točk, Manfreda pravi, da kampanje ne bo prilagajal izidu: "Sem v resnih letih, zato ne želim dajati lažnih obljub. Moj program je še naprej enakomeren razvoj občine, govorim predvsem o infrastrukturi, za razvoj katere se povezujemo z Roglo, Zrečami, Mislinjo, Slovensko Bistrico, Vitanjem ... Sicer pa verjamem, da bodo občani znali oceniti moje dosedanje delo." Pri tem izpostavi predvsem dejstvo, da je občina v času njegovega županovanja bistveno zmanjšala svojo zadolženost, prav tako je Lovrenc po njegovih besedah občina z najmanjšo brezposelnostjo v podravski regiji: "Ko sem pred osmimi leti prevzel občino, nismo imeli niti enega evropskega projekta, nismo imeli knjižnice ne kulturnega doma, zgradili smo tudi šestoddelčni vrtec. Že zdaj pripravljamo projekte za perspektivo 2021-2027, zato občine v naslednjih štirih letih ne želim obremenjevati z dodatnimi krediti, ker bomo denar za investicije še kako potrebovali."

Joško Manfreda verjame, da bodo volivci znali oceniti njegovo delo v iztekajočem se mandatu.
Igor Napast

Projekte je vodil protikandidat

A nekateri od omenjenih projektov niso tekli gladko in še danes niso popolnoma zaključeni. "Pri knjižnici smo unovčili bančno garancijo, a smo prejeli odločbo, da moramo denar vrniti, ker je nadzor slabo opravil svoje delo. Kar pa se vrtca tiče, bo pomanjkljivosti odpravila občina. Sicer pa je te projekte vodil prav ta občinski referent, ki je zdaj moj protikandidat na volitvah," Manfreda s prstom pokaže na Rakovnika. Ta odgovarja, da so za dela, pri katerih se je zalomilo, imeli najete zunanje izvajalce: "Občina mora zdaj najti le pot, kako uveljavljati odškodnine, garancije." In v čem, če sploh v čem, se bo njegovo delo razlikovalo od dela sedanjega župana? "Praktično v vsem. Ne bi sicer želel komentirati načina dela gospoda Manfrede, sam želim predvsem povezati ljudi in izkoristiti njihove potenciale," pove Rakovnik.

Izzivalec Marko Rakovnik pravi, da bo občino vodil drugače, predvsem bo bolje izkoristil potencial zaposlenih in občanov.
Igor Napast

Glavni cilj je dom starostnikov

Kot župan bi sicer Rakovnik prioritetno poskrbel za prenovo trškega jedra s cesto proti Rogli, prav tako za varnost ranljivih skupin: "Predvsem za prometno varnost otrok, kupiti pa želim tudi vozilo za upokojence, ki bo na razpolago tistim, ki potrebujejo prevoz do zdravnika, trgovine. Če se pokaže kot uresničljiv, bom nadaljeval tudi projekt izgradnje doma starostnikov." Ob tem Rakovnik računa tudi na uresničitev številnih manjših projektov, ki ne zahtevajo velikega finančnega vložka, kot so kolesarske poti in turistična ponudba kraja z zaokroženo turistično potjo.
Na dom starostnikov stavi tudi Manfreda: "Smo edina upravna enota v državi, ki ga še nima. Pričakujem, da bo država zanj namenila nekje med dvema in tremi milijoni, vrednost del je sicer ocenjena na pet milijonov evrov, kar je za občino, ki ima proračun med 2,8 in tremi milijoni evrov, velik zalogaj. Ob tem seveda računam tudi na cestno povezavo Lovrenc-Pesek, projektno nalogo sem že podpisal. Verjamem, da bo do leta 2022 že končana, saj so za projekt zainteresirani tudi v sosednjih občinah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta