Maraton Okoli Pohorja spet postaja kolesarski praznik

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
30.04.2022 06:00

Prijavljenih je že več kot sto kolesarjev in kolesark, saj so cene udeležbe na maratonu v predprijavi občutno nižje kot na dan prireditve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanski maraton je privabil blizu 600 kolesarjev in kolesark.  
Andrej Petelinšek

Čez dober poldrugi mesec bo v Mariboru tradicionalni, že 43. rekreativni kolesarski maraton Okoli Pohorja, ki ga bosta z roko v roki pripravila KD Branik in časopisna hiša Večer. Prireditev bo v soboto, 18. junija, s startom na Trgu svobode in ciljem v neposredni bližini, na Trgu generala Maistra. Kolesarjem bodo na voljo tri proge v dolžini 50 km, 72 in 147 km. Najkrajše proge, dolge 30 km, ki je bila namenjena predvsem družinam, tudi letos ne bo, razlog je obnova ruškega mostu. Prireditve leta 2020 zaradi pandemije ni bilo, na lanski pa je pedala poganjalo 594 kolesarjev in kolesark. Start maratona bo, podobno kot vsa leta, ob 9. uri na Trgu svobode, kjer bo tudi cilj. Zadnje prijave bodo sprejemali pred startom.

Začelo se je leta 1979

Prvi rekreativni kolesarski maraton Okoli Pohorja v spomin na padli Pohorski bataljon, dolg približno 150 kilometrov, je bil 24. junija 1979, s čimer je maraton najstarejša tovrstna rekreativna kolesarska prireditev pri nas. Na startu na Trgu svobode v Mariboru se je zbralo 1051 kolesarjev in kolesark iz vseh krajev in koncev Slovenije, ki so se podali na 150 kilometrov dolgo pot, na cilj v Maribor jih je prikolesarilo 748. V Kolesarskem društvu Branik, ki je bilo prireditelj maratona, so razkorak med številkama pojasnili s tem, da so se številni kolesarji karavani, ki se je vila okoli Pohorja, pridružili v svojem kraju, in nato kolesarjenje namesto v Mariboru v svojem kraju tudi končali. Na podlagi tega so ugotovili, da je na maratonu pedala vrtelo skupno 1349 kolesarjev in kolesark. Po maratonu je na cilju vsak dobil spominsko kolajno, zasnovo zanjo je naredil akademski kipar Slavko Tihec.

Sodelovanje z Večerom umna poteza

Na naslednjih maratonih je število sodelujočih nihalo, odvisno tudi od vremena, največ pa jih je bilo leta 1982, ko so jih našteli kar 2654. Leta 1998 so prireditelji, da bi še povečali zanimanje za maraton, poskrbeli za še tri proge, dolge 30, 50 in 70 kilometrov. "Leta 2018 sta naše društvo in časopisna hiša Večer podpisala akt o sodelovanju, kar se je pokazalo kot umna poteza. Večer poskrbi za del organizacije in izvedbo spremljevalnega programa, naše društvo pa za izvedbo maratona, oznake ob progah in zavarovanje prog, organizacijo okrepčevalnic, tehnično službo in še za nekatere druge podrobnosti, ki so potrebne za nemoteno izvedbo prireditve. Prepričan sem, da tudi pri organizaciji letošnjega maratona ne bo težav, saj imamo skupino sodelavcev, ki že vrsto let skrbi za to, da maraton poteka na zadovoljstvo vseh udeležencev," pravi Branko Rokavec, dolgoletni sekretar KD Branik, ki je v maraton vpet že od leta 1980, ko je postal desna roka očeta maratona, leta 2016 umrlega Lojzeta Fajdige.

Že več kot sto predprijav

Kolesarjenje na rekreativnem maratonu Okoli Pohorja ni le preizkus lastnih sposobnosti, je tudi priložnost za uživanje ob pogledu na lepote ob progi, je druženje s somišljeniki in je tudi promoviranje zdravega načina življenja in spodbujanja k rekreaciji. Maraton združuje vse ljubitelje kolesarjenja, nanj niso vabljeni le kolesarji, ki radi sučejo pedala, ampak tudi imetniki električnih koles, skratka vsi, ki jim ta rekreacija pomeni način življenja in ki lepote naše domovine najraje občudujejo s kolesa. Je izlet, ki poleg rekreacije ponuja še veliko drugih užitkov.

"Do sedaj je že več kot sto predprijav, kar je dober obet, da bo 18. junija pedala poganjalo več kolesarjev in kolesark kot lani. Zmagovalci bodo vsi, ki bodo prikolesarili na cilj. Potrudili se bomo, da bo kolesarski praznik minil v zadovoljstvo vseh, ki na njem sodelujemo. Mlade kolesarje opozarjamo, da lahko gredo na pot le z zaščitno čelado, vsem drugim pa čelado priporočamo, saj se nikoli ne ve, kaj se lahko zgodi med potjo. Upam, da nam bo tudi vreme naklonjeno," dodaja Rokavec in ob tem opozori: "Udeleženci maratona se morajo zavedati, da je prireditev rekreativna in ne tekmovalna, kar jim omogoča, da med kolesarjenjem predvsem uživajo. Seveda pa tudi, da bodo spoštovali naša navodila na startu in na progi, da se ne bi zgodilo kaj nepredvidljivega. Naj bo njihov moto Vsi na kolo za čisto okolje in zdravo telo!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta