Maribor, branik športne tradicije

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
05.09.2019 20:11

ZMŠD Branik se pripravlja na praznovanje 120. obletnice, ki bo leta 2020, plavalci, šahisti in tenisači pa slavijo že letos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branikovi plavalni, šahovski, teniški in balinarski klub je nocoj Zveza mariborskih športnih društev Branik počastila s posebnimi priznanji.
Andrej Petelinšek

Zveza mariborskih športnih društev (ZMŠD) Branik naslednje leto praznuje 120 let obstoja, s čemer je med najstarejšimi športnimi društvi pri nas. Tri društva, ki delujejo pod njegovim okriljem, pa okrogli jubilej, stoto obletnico, obeležujejo že letos. To so Branikovi plavalni, šahovski in teniški klub, ki jih je zveza nocoj na svoji svečani seji, s katero je obeležila 119. obletnico, počastila s posebnimi priznanji. Športni funkcionarji so se ob priložnosti poklonili tudi Balinarskemu društvu Branik, ki praznuje 60 let.

Škripajo finance, športni dosežki ne

Tako ko je na svojo dolgo tradicijo ponosen Teniški klub Branik, o katerem smo se razpisali danes, velja tudi za Branikov plavalni klub. "Sto let je dolgo obdobje, v tem času smo dali kar nekaj olimpijcev, kar kaže, da smo bili vedno uspešni. Je pa res, da se v zadnjem času veliko ukvarjamo s tem, ali bomo sploh preživeli. Sofinanciranje programov ni takšno kot v preteklih letih, denarja letos še nismo dobili, kar pušča grenak priokus," je povedal Silvester Lipošek iz Plavalnega kluba Branik Maribor, ki ima okoli 300 članov. Ti nestrpno čakajo na obnovo že več let zaprtega srednjega bazena v kopališču Pristan. Kot pravi sogovornik, jim je občina dokončanje del obljubila oktobra letos. Svoj stoti jubilej pa nameravajo obeležiti konec letošnjega leta.

Društveni pozdrav: Zdravo!

Medtem se v ZMŠD že intenzivno pripravljajo na svojo 120. obletnico. Vodstvo zveze je tako nocoj predstavilo deset velikih projektov, s katerimi bodo počastili dolgo tradicijo organiziranega športa pri nas. Kot je povedal Klemen Bedenik, direktor ZMŠD Branik, imajo v načrtu slavnostno akademijo, razstavo fotografij, izdajo zbornika, veliko razstavo v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, teden odprtih vrat in med drugim tudi veliki koncert v Ljudskem vrtu.

Cilj pritegniti več mladih

Za zvezo so bili najtežji časi, ko je Mestna občina Maribor upravljanje kompleksa Ljudski vrt, ki je 90-odstotno v njenih rokah, v preostanku pa v rokah ZMŠD, prenesla na svoj javni zavod Športni objekti Maribor. "Takrat je glavna funkcija zveze, to je investicijsko in upraviteljsko vodenje Ljudskega vrta, odpadla. Sledilo je obdobje, kot temu rečem, moratorija. Ko sem zvezo prevzel leta 2016, so bili finančni problemi, izvršbe, blokirani računi ... Eno leto je trajalo, da smo finančno izplavali," se je spominjal Valter Doleček, predsednik ZMŠD Branik. Kot pravita Doleček in Bedenik, so po obdobju od 2012 do 2016 zvezo, ki je skoraj zamrla, uspeli revitalizirati s preusmeritvijo v programe razvoja športa v Ljudskem vrtu, pri čemer so med drugim pripravili številne dogodke za otroke. "Cilj je v šport pritegniti več mladih, saj je glede tega nastopila manjša kriza. Želimo jih animirati, da si bodo znali izbrati šport, ki jim odgovarja. Večinoma namreč trenirajo šport, ki so ga njihovi starši, kar zanje ni nujno prava izbira," je razložil Doleček. Bedenik pa je dejal, da so nesoglasja z MOM načeloma zgladili in da z njo uspešno sodelujejo pri več projektih, tudi investicijskih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta