(MARIBOR NEKOČ IN DANES) Slomškov trg: Nekoč pokopališče Kirchplatz

Helena Ponudič Helena Ponudič
01.08.2019 15:55

Kako se je v zadnjih osemsto letih spremenila podoba Slomškovega trga in kakšni so načrti mariborske občine v prihodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli leta 1850 so se po tedaj še izrazito cerkvenem Slomškovem trgu razprostirali vrtovi.
Pokrajinski arhiv Maribor

Stari Rimljani so nekoč dejali: zgradbe ostanejo, ljudje se menjajo, a za Maribor in njegovo gradbeno tipologijo to vendarle ne velja. Morda le za ceste. Si drznete ugibati, kako korenito se je v zadnjih osemsto letih spremenila podoba Slomškovega trga, ki se je nekoč imenoval Kirchplatz?

Slomškov trg danes
Andrej Petelinšek

Svojci so sami selili ostanke umrlih

Današnja stolnica ali stolna cerkev svetega Janeza Krstnika je bila zgrajena v prvi polovici 12. stoletja in je predstavljala središče mariborske pražupnije. Tedaj se je namreč iz Koroške v Maribor prestavil sedež lavantinske škofije.

Pred ureditvijo nasada pred nekdanjo Mestno hranilnico je do leta 1890 stala stara mestna župnija. V ozadju vidimo danajšnjo Univerzo v Mariboru.
Pokrajinski arhiv Maribor
Slomškov trg danes
Andrej Petelinšek

Areal z vrtovi in park

Podobo triladijske bazilike je cerkev dobila v 13. stoletju - okoli leta 1295 je bila prizidana nadstropna kapela. "Približno tri desetletja kasneje je bil ob cerkvi postavljen mestni opazovalni stolp, šele okoli leta 1520 nazidan na zvonovno nadstropje," je zapisano v knjigi Pokrajinskega arhiva Maribor (PAM) Maribor: Mesto, hiše in ljudje. Današnjo podobo zvonika, zasnovano v klasicizmu, so spodbudili hudi požari v 17. stoletju in posledično povišanje zvonika. Šest metrov od glavnega vhoda cerkve je vse do leta 1890 stalo tudi dvonadstropno župnišče, ki so ga nato porušili in na njegovem mestu v pičlem letu uredili areal z vrtovi in park. Župnišče se je tako preselilo na Slomškov trg 20.

V stavbi pošte meščanska bolnišnica

Tako je nastal trg, porasel z drevjem in grmičevjem, predvsem pa je tako območje dobilo ob izrazitem cerkvenem značaju tudi posvetnega. Na trgu je sicer vse do leta 1890 pred takratno Mestno hranilnico stala "stara mežnarija - šolmajsterija" ali Menihova hiša, a prav v njej je bila do leta 1812 šola normalka, ki se je nato preselila na današnji naslov Slomškov trg 1.

V sredinskem delu fotografije lahko vidimo še eno stavbo, ki je danes več ni. Gre za "staro mežnarijo - šolmajsterijo", ki je bila kot Menihova hiša porušena istega leta kot župnišče. V poslopju je bila med drugim do leta 1812 tudi šola normalka, ki se je nato preselila na Slomškov trg 1.
Pokrajinski arhiv Maribor
Slomškov trg danes
Andrej Petelinšek

Od leta 1919 slovensko

Pa gledališče? Kazinsko poslopje je društvo Kasino-Veren, po podatkih PAM, zgradilo leta 1864, medtem ko je Maribor dobil načrtno gledališko poslopje nekaj let prej, vključno s tlorisom dvorane, ki se od takrat ni spremenil. Kompleks povezanega kazinskega in gledališkega poslopja je imel vse do leta 1919 izrazito nemški značaj. Tistega leta so stavbo prevzeli Slovenci in v njej namestili stalno slovensko poklicno repertoarno gledališče. Tako je današnje Slovensko narodno gledališče kot svojo prvo predstavo v slovenščini uprizorilo dramo Tugomer.

Slomškov trg julija 1961
Dragiša Modrinjak
Slomškov trg danes
Andrej Petelinšek

Načrt: umik prometa s Slomškovega trga

V prihodnosti si mariborska občina želi s Slomškovega trga umakniti motorizirani in mirujoči promet. "Cilj so postopno zapiranje srednjeveškega mestnega jedra za motorizirani promet, spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti in odpiranje mesta za pešce in kolesarje. Slednje skupaj z ureditvijo parterja predstavlja osnovo za razcvet srednjeveškega mestnega jedra ter razvoj malega gospodarstva in turizma na tem območju," povedo na občini.
​Za realizacijo ključnih korakov na področju urejanja problematike mestnega središča pa je treba predhodno izpolniti določene pogoje: "Kadar govorimo o umikanju prometa iz centra mesta, je treba najprej celovito rešiti problematiko prometnih povezav na levem bregu reke Drave, pri čemer predstavlja največji izziv prometna povezava vzhod-zahod." Obenem pojasnijo, da je treba preveriti različne možnosti ureditve "notranjega obroča" in vpeljave garažnih hiš, in to s pomočjo prometnih simulacij. Obljubljajo še, da bodo v kratkem naročili celovito prometno, ekonomsko in urbanistično študijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta