Mariborska občinska podjetja in krizni dodatek: Največ odštela Snaga

Igor Selan Igor Selan
21.04.2020 18:17

Težave in pomisleki pri izplačevanju kriznih dodatkov: kako so jih izplačali v mariborskih občinskih podjetjih ali pa jih šele bodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Nigradu je krizni dodatek prejelo 165 zaposlenih, zanj so namenili 9334 evrov.
Sašo Bizjak

Aprilske plače so številnim zaposlenim v mariborskih občinskih podjetjih prinesle tudi tako imenovane krizne dodatke. Prejeti bi jih morali biti vsi tisti zaposleni, ki so od 13. do 31. marca normalno izvajali svoje delo in katerih plača ni večja od trikratnika minimalne plače (2821,74 evra bruto). Izplačilo dodatka je sicer podjetjem prineslo številne težave, pojavili so se tudi določeni pomisleki.

Energetika zamudila z izplačilom plač

V Energetiki Maribor so zaradi kompleksnosti priprave izplačila plač za marec z izplačili zamujali in plače izplačali šele v petek, 17. aprila, medtem ko jih običajno med 5. in 10. v mesecu. Krizni dodatek so izplačali vsem zaposlenim, ki so delali v službi ali od doma, prejelo ga je 44 zaposlenih, podjetje pa je to stalo 3864 evrov.

Precej dela z obračunom

Čeprav ga je prejelo kar 211 zaposlenih, je podoben znesek kot Energetika za krizni dodatek namenil tudi Marprom, kjer so z obračunom prav tako imeli precej dela. "Med temi so vsi, ki so delali v dneh od razglasitve epidemije do prekinitve naših dejavnosti, torej med 13. in 15. marcem. Gre za voznike, tehnologe, kontrolorje, blagajničarke, delavce na Pohorju in tako dalje, ki so dobili krizni dodatek v razponu od 9 do 27 evrov. Dodatek je ob tem prejelo tudi sedem zaposlenih, ki niso na čakanju in so delali tudi v drugi polovici marca. Zato so zneski nekoliko višji, do največ 118 evrov," pojasnjujejo v podjetju, ki ga vodi Bernard Majhenič.
Še večje število zaposlenih, 227, je dodatek prejelo v Snagi, podjetje je skupno zanj namenilo 17.746 evrov. V Nigradu je dodatek prejelo 165 zaposlenih, zanj so namenili 9334 evrov, najvišji izplačan je bil 109 evrov.

Snaga je za izplačilo kriznega dodatka namenila 17.746 evrov.
Sašo Bizjak

Mariborski vodovod: dodatek najbrž prihodnji teden

V primerjavi z zaposlenimi v Energetiki, Marpromu in Snagi so zaposleni v Mariborskem vodovodu za zdaj ostali brez kriznega dodatka. Kot pojasnjuje direktor Danilo Burnač, so zato, ker morajo plačo po kolektivni pogodbi izplačati do 10. v mesecu, ta pa je padel na tako imenovani veliki petek, plačo izplačali že 9. aprila. "Takrat zakon o interventnih ukrepih še ni veljal, začel je veljati dva dni kasneje, za izplačilo dodatka torej še ni bilo pravne podlage. Bomo pa krizni dodatek seveda izplačali, vsak bo prejel sorazmerni delež glede na prisotnost na delovnem mestu," razlaga Burnač.

Zaposleni v Mariborskem vodovodu so za zdaj ostali brez kriznega dodatka.
Sašo Bizjak

Pogrebno podjetje: poračun pri naslednji plači

Brez kriznega dodatka so za zdaj ostali tudi v Pogrebnem podjetju Maribor. Ker so plače s polnimi prispevki tako kot v Vodovodu izplačali že 9. aprila, bodo poračun izvedli pri izplačilu aprilske plače. A v podjetju ob tem opozorijo na številne nedorečenosti interventnega zakona. "Rešitev države, da izpostavljenim delavcem izplačamo krizni dodatek, pozdravljamo. Se nam pa poraja dilema v povezavi z dikcijo, ki določa, da morajo subjekti, ki so uveljavili oprostitev plačila prispevkov po 33. členu (delavci, ki delajo, in krizni dodatek), če so si od uveljavitve tega zakona delili dobiček, izplačali plače za delovno uspešnost oziroma nagrade poslovodstvu v letu 2020, vrniti prejeta sredstva z obrestmi vred," razlaga direktorica Lidija Pliberšek.

Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta