Mestni časopis: Urednika bi imenoval kar župan

Igor Selan Igor Selan
02.10.2019 16:48

Mariborski župan Saša Arsenovič si je v času od prvega do drugega branja odloka v mestnem svetu zagotovil še večji vpliv na uredniško politiko novega mestnega časopisa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kljub številnim medijem v Mariboru bo župan Saša Arsenovič z javnim denarjem ustanovil nov brezplačnik.
Sašo Bizjak

Predvidoma še letos bodo Mariborčani v svoje poštne nabiralnike prejeli prvo številko novega mestnega časopisa. Kot je znano, bo publikacijo izdajala mariborska občina, ni pa še jasno, kako se bo občinsko glasilo, ki naj bi po prvotnem predlogu nosilo ime Časopis, imenovalo. V odloku o ustanovitvi - mestni svet bo o njem glasoval na seji, ki bo najverjetneje 14. oktobra - namreč piše, da bo ime brezplačnika Časopis za prijazen Maribor, medtem ko je v obrazložitvi odloka zapisano, da se bo imenoval Jutro. "Predlagano ime časopisa Jutro se zdi kot protiutež uveljavljenemu mediju Večer, ki ima v Mariboru dolgoletno tradicijo in ugled. Mestni časopis je drug tip medija, ki se bistveno razlikuje po programski zasnovi. Zato želimo to izpostaviti že pri samem imenu občinskega časopisa," piše v gradivu za mestni svet.

Arsenovič požrl besedo

Čeprav je strokovna in kritična javnost ob objavi prvega predloga odloka o ustanovitvi občinskega glasila glasno opozarjala na prevelike pristojnosti župana Saše Arsenoviča, si je ta v času od prvega do drugega branja odloka v mestnem svetu zagotovil še večji vpliv na uredniško politiko. Medtem ko je imel po prvem predlogu pravico imenovanja in odpoklica odgovornega urednika na predlog župana mestni svet, bo lahko po novem odgovornega urednika imenoval in razrešil kar župan sam.
​Nova dikcija odloka v tej točki je nenavadna tudi zato, ker je župan na septembrski seji pri debati o tej točki dejal: "Lahko se tudi samoomejim in odgovornega urednika imenuje mestni svet." Mandat odgovornega urednika bo trajal štiri leta, po novem pa ne bo več vezan na mandat župana, kot je predvideval prvi predlog.

Andrej Petelinšek

V uredniški odbor tudi ugledni meščani

Bolj definiran je po novem tudi člen, ki govori o sestavi šestčlanskega uredniškega odbora. Medtem ko je v prvem predlogu pisalo le, da uredniški odbor sestavljajo odgovorni urednik in šest članov, bo po novem ta moral biti sestavljen tako, da bo v njem ob odgovornem uredniku en mestni svetnik, tega bo predlagala komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, pravico do odpoklica pa bo imel mestni svet, en zaposlen na občini, imenoval in razrešil ga bo župan, ter "štirje ugledni, izobraženi meščani z različnih vsebinskih področij, ki poznajo mesto, njegovo zgodovino in jih zanima razvoj mesta". Tako piše v odloku. Tudi zunanje člane odbora bo na predlog odgovornega urednika imenoval in razreševal kar župan sam.
Člani uredniškega odbora bodo upravičeni tudi do sejnin. Seje bo skliceval odgovorni urednik po potrebi, najmanj pa pred izdajo vsake številke. Odgovorni urednik bo za vsako sejo prejel sejnino v višini 1,5 odstotka plače župana, torej slabih 60 evrov, člani pa en odstotek, torej 39,6 evra.

Za zagon 30 tisoč evrov

Mestna uprava je pri pripravi odloka za drugo branje v mestnem svetu upoštevala tudi pripombo Vladimire Cokoja (SDS), da časopisa, ki bo praviloma izhajal na dva meseca, ni mogoče plačevati z denarjem iz splošne postavke EU-projekti, saj bi to bilo v nasprotju z zakonom o javnih financah. V proračunu za leto 2019 bodo zato z rebalansom odprli novo postavko in s tem za izid prve številke zagotovili zagonskih 30 tisoč evrov. Kot je sicer septembra povedal Arsenovič, naj bi posamezna izdaja glasila občino stala okrog 25 tisoč evrov. "Meni se zdi to ogromno. Ali bomo ta znesek nekako zmanjšali ali pa bo izšel samo štirikrat na leto," je takrat povedal Arsenovič.
Tudi po novem predlogu bo župan lahko posamezna opravila, kot na primer lektoriranje, oblikovanje ali fotografiranje, prenesel na zunanjega izvajalca, le da bo po novem to moral izvesti v skladu s pravili javnega naročanja. Novost je tudi, da bo ob tiskani izdaji občinsko glasilo izhajalo še v elektronski obliki, kar je v prvi različici odloka bilo navedeno le kot možnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta