Miklavž na Dravskem polju: Složno tudi v drugi krog

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.11.2018 19:06

Kandidata za župana, oba povezana z nogometom, imata zelo podobne poglede na prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V občini Miklavž na Dravskem polju bodo volivci 2. decembra še enkrat odločali o županu. Izbirali bodo med Egonom Repnikom (Lista za skupno občino Miklavž) in Damirjem Pekičem (Dialog za napredek). Repniku so volivci namenili 1329 glasov, Pekiču 662, kar je le 22 glasov več, kot jih je dobila tretjeuvrščena Simona Marko (SD). Pekič se zaveda, da ima Repnik veliko prednost, a je prepričan, da še lahko pokaže volivcem, da ni le nekdanji profesionalni nogometaš, kakor ga v prvi vrsti dojemajo, ampak da ima tudi druga znanja, kariero.
Končal je študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti, zaposlen je pri zavarovalnici Adriatic Slovenica. Sicer pa je še zmeraj podpredsednik Nogometnega kluba Miklavž. Repnik, po izobrazbi pravnik, je na drugi strani direktor Nogometnega kluba Dobrovce. Ima svojo pravno pisarno na Ptuju, do izteka mandata je tudi še podžupan v miklavški občini.
Kandidata druži še to, da imata podobna programa, tudi nič kaj drugačna stališča o potrebah, prioritetah v občini. Če je bilo zaradi nogometa pred nekaj leti nekaj prask med kluboma, je tudi to sedaj pozabljeno, pravita. "V Miklavžu smo takrat želeli, da se nogometna šola reorganizira, s čimer se v Dobrovcah niso strinjali," je pojasnil Pekič. "Gotovo smo ob razdružitvi šole oboji malo izgubili, toda sedaj v redu sodelujemo, oba kluba sta uspešna vsak v svoji ligi," dodaja Repnik.

Damir Pekič in Egon Repnik pravita, da bosta sodelovala v občinskem svetu, ne glede na to, kdo bo izvoljen za župana.
Sašo Bizjak

Brez opozicije in koalicije

Bosta iskala podporo še pri drugih strankah, listah? "Gotovo želimo pridobiti čim več tistih, ki so sedaj volili za kandidate, ki niso prišli v drugi krog. Toda ne bomo sklepali zavezništev, saj to povzroča delitve. Občinski svet je izvoljen, tam se bomo morali povezati, strinjati o določenih zadevah ne glede na to, iz katerih strank ali krajev v občini prihajamo," odgovarja Pekič. Tudi Repnik pravi, da bodo povabili vse, da ga podprejo: "Ekipa naše stranke mi je stala ob strani, zato pa se mi ne bi zdelo korektno, da iščem podporo drugje. Seveda smo tudi mi za sodelovanje z vsemi." Tudi sedanji župan Leo Kremžar, ki se iz občinske politike poslavlja po petih mandatih, meni, da je pomembno predvsem, da se nadaljuje tovrstni način dela, brez pozicij koalicija-opozicija, ne glede na to, kdo bo župan.
Oba kandidata izpostavljata, da je treba najprej zaključiti že začete komunalne projekte, kot je kanalizacija na Dravskem Dvoru, preostalo bo stvar finančnih zmožnosti. Pekič oziroma njegova stranka ima sicer navedene projekte po točkah. In na drugem mestu je razširitev Osnovne šole Miklavž. Repnik na drugi strani pravi, da imajo spisan program za štiriletno obdobje. Kdaj in po kakšnem vrstnem redu pa ga bodo uresničevali, bo odvisno od razpisov, možnosti za sofinanciranje. In od tega, ali bodo spremenjeni pogoji za črpanje denarja iz kohezije za komunalo.

Damir Pekič in Egon Repnik pravita, da bosta sodelovala v občinskem svetu, ne glede na to, kdo bo izvoljen za župana.
Sašo Bizjak

Za večjo povezanost v krajih

Med dolgoročnimi načrti oba navajata večnamenski objekt, v katerem bi bil tudi zdravstveni dom. "Poslovne cone pa so tačas nerealne. Prijavile so jih že bližnje občine Kidričevo, Starše, Hoče - Slivnica, Maribor na Teznem. Malo verjetno je, da bi država komunalno opremljanje sofinancirala še nam," meni Repnik. "Tudi zemljišč ni dovolj in ne nazadnje moramo ohraniti odnos do okolja, ohranjati drevesa, kmetijska zemljišča," dodaja Pekič.
Možnosti za večji turistični preboj občine ne vidita, bolj v tem, da se povezujejo s sosednjimi občinami, sofinancirajo projekte Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. "Da se turistu na poti na Ptuj ponudi še kak ogled pri nas," dodaja Repnik. Pekič pa izpostavlja, da morajo tudi gostinci in posamezna društva izkoristiti kolesarski turizem, da se bodo kolesarji ustavili v občini. Oba se zavedata tudi, da je treba urediti skupne prostore po krajih, kjer se bodo lahko društva, ki so sedaj razkropljena vsak po svojih krajevnih skupnostih, bolj povezala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta