Mladi za napredek Maribora: Niti koronavirus ni ustavil mladih raziskovalcev

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
15.04.2022 16:37

Znani so rezultati 39. natečaja Mladi za napredek Maribora; nanj je prispelo 166 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, ki so plod dela 277 osnovnošolcev in dijakov pod vodstvom 152 mentorjev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razglasitev rezultatov je potekala v Mestnem parku. Program je vodil Anej M. Irgolič. Pri razglasitvi rezultatov sta pomagali Klara Beton in Urša Žiger. 
Zpm Maribor

Številni osnovnošolci in dijaki mariborskih osnovnih in srednjih šol s svojimi raziskovalnimi nalogami in inovacijskimi predlogi sodelujejo na natečaju Mladi za napredek Maribora; letošnji je bil že 39. po vrsti. Niti epidemija koronavirusa mladih ni ustavila: kljub zahtevnim razmeram, veliko odsotnosti in karanten je bilo oddanih 166 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov na 32 področjih raziskovanja, ki jih je pripravilo 277 mladih avtorjev pod vodstvom več kot 150 mentorjev. Naloge je ocenjevalo preko sto članov ocenjevalnih komisij, konec marca pa so jih mladi raziskovalci pred komisijami predstavili še na javnih zagovorih. Ti so bili letos ponovno v živo na Lesarski šoli (lani so morali potekati prek spleta).

Za mnoge prvo srečanje s samostojnim raziskovanjem

Urša Žiger: "Za številne sodelujoče pomeni sodelovanje v natečaju Mladi za napredek Maribora prvo srečanje s samostojnim raziskovanjem."
Andrej Petelinšek

 "Med mladimi splošen interes za raziskovalno dejavnost ne pojenja. Raziskovanje je ob podpori tehnike postalo veliko bolj privlačno, enostavno in zanimivo. Za številne sodelujoče pomeni sodelovanje v natečaju Mladi za napredek Maribora prvo srečanje s samostojnim raziskovanjem," pravi Urša Žiger, koordinatorica programa Mladi za napredek Maribora iz Zveze prijateljev mladine Maribor, in doda, da se zanimanje za posamezna področja z leti spreminja. "Naloge so zelo pogosto odraz aktualnega dogajanja, tako je letos kar nekaj nalog, ki se ukvarjajo z epidemijo, stiskami in šolskim sistemom, inovacijski predlogi nam odkrivajo pot naprej. Letos so osnovnošolci največ nalog oddali na interdisciplinarnem področju, sledita področji psihologije in matematike. Pri srednješolcih je razpršenost večja, največ oddanih nalog je na področju elektrotehnike in elektronike, sledita biologija in sociologija." Naloge so bile tudi letos kljub zahtevnim razmeram izredno kvalitetne, komisije in člani organizacijskega odbora so bili nad delom mladih navdušeni in niso imeli lahkega dela pri ocenjevanju.

Razglasitev rezultatov že tretjič virtualna

V četrtek so razglasili rezultate, torej najboljše naloge in avtorje, mentorje in šole. Razglasitev je že tretje leto zapovrstjo potekala virtualno, po spletu - tokrat iz idiličnega okolja mariborskega Mestnega parka. Mlade raziskovalce sta od tam virtualno pozdravila mariborski župan Saša Arsenovič in članica predsedstva ZPM Maribor Majda Struc.

Razglasitev rezultatov natečaja Mladi za napredek Maribora je bila že tretjič virtualna. Tokrat je prenos potekal v idiličnem okolju, na Rožnem griču v mariborskem Mestnem parku. Mlade raziskovalce sta od tam po spletu pozdravila mariborski župan Saša Arsenovič in članica predsedstva ZPM Maribor Majda Struc.
Sašo Bizjak

Iz rezultati? Na ravni osnovnih šol je prispelo 77 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov s skupno 22 področij raziskovanja, ki so plod dela 135 avtorjev pod vodstvom 76 mentorjev. Kot najboljša je bila izbrana naloga s področja varstva okolja V šolo s kolesom in vetrom v laseh, ki sta jo naredili Ela Marčič in Hana Bera Šenekar iz OŠ Toneta Čufarja pod vodstvom mentorice Dragice Jurkušek; zanjo sta prejeli prvo nagrado med avtorji - nagrado Zveze prijatelje mladine Maribor. Naj mentorica je postala Ksenija Popošek iz OŠ Janka Padežnika, najuspešnejša med osnovnimi šolami pa OŠ Toneta Čufarja.

Na ravni srednjih šol je na natečaj prispelo 89 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, ki jih je naredilo 142 dijakov pod vodstvom 76 mentorjev; naloge so bile z 32 področij raziskovanja. Nagrado za samostojnega avtorja med srednješolci - nagrado MO Maribor je prejel Aleks Žvikart iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor za nalogo s področja elektrotehnike, elektronike Daljinska regulacija pretoka vode na hidroelektrarni, ki jo je sestavil pod vodstvom mentorja Roberta Gašpariča. Naj mentorica je postala Katja Holthaner Zorec z II. gimnazije Maribor, za najuspešnejšo med srednjimi šolami pa je bila razglašena II. gimnazija Maribor. Nagrado Pustolovščina, za šolo, ki je v primerjavi s preteklim letom najbolj napredovala, je prejela OŠ Tabor I Maribor.

Veliko avtorjev bo s svojimi nalogami sodelovalo na državnem srečanju mladih raziskovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta