Na mariborskem letališču pristalo eno največjih potniških letal na svetu

Gregor Grosman
01.08.2023 19:50

Na letališču Edvarda Rusjana Maribor so v nedeljo dokazali, da zmorejo odpraviti in sprejeti več sto potnikov dnevno ter varno in hitro oskrbeti tudi največja potniška letala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Airbus A350-900 na mariborskem letališču.
Davor Golec

Na letališču Edvarda Rusjana Maribor je v nedeljo pristal Airbus A350-900 letalske družbe Ethiopian Airlines. Gre za eno največjih potniških letal na svetu, hkrati pa eno najsodobnejših in okolju najbolj prijaznih, poroča spletni portal Sierra5. 

Davor Golec, zaposlen pri družbi DRI upravljanje investicij, ki upravlja z mariborskim letališčem, je za omenjeni portal zapisal, da je letalo registrskih oznak ET-AVD poimenovano po najvišji gori na svetu - Mount Everest, pod Pohorje pa je priletelo iz pariškega letališča Charles de Gaulle. Z njim se je domov vrnila francoska reprezentanca, ki je odelovala na Olimpijskem festivalu evropske mladine. Francoskih tekmovalcev in tekmovalk skupaj s podpornim osebjem je bilo v Mariboru 159. 

"Gre za mejnik, ne samo za mariborsko letališče, ampak kar za celotno slovensko letalstvo. To je bil namreč izveden prvi let tega tipa letala s potniki na katero izmed slovenskih letališč, od danes naprej tega primata Štajercem ne more v Sloveniji vzeti nihče več," tako Golec. Piše, da je isti tip letala leta 2014 na Brniku opravil testni let. Na ljubljanskem letališču so takrat testirali obnašanje letala na zelo mokri stezi, prekriti z vodno plastjo, testni let pa izvedli brez potnikov.

To pa ni bilo tega dne edino potniško letalo na mariborskem letališču. Poleg omenjenega Airbusa A350 sta pristala še dva Airbusa A319 češke vojske, s katerima je domov poletela 138 članska češka reprezentanca. Z Airbusom A320 romunskega prevoznika Dan Air je odpotovala romunska reprezentanca, ki je štela 133 ljudi. Fokker 100 romunskega prevoznika Carpatair ter Dash 8 Q400 italijanskega prevoznika SkyAlps sta bila rezervirana za Italijane. Njihova reprezentanca je štela 141 ljudi.

Z naštetimi leti so se omenjene reprezentance v soboto zaključenega Olimpijskega festivala evropske mladine vrnile domov. Golec piše, da so tega dne dokazali, da letališče Edvarda Rusjana Maribor zmore odpraviti in sprejeti več sto potnikov dnevno ter varno in hitro oskrbeti tudi največja potniška letala na svetu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta