Ni denarja, slivniški dvorec bo še naprej propadal

Damijan Toplak Damijan Toplak
12.02.2020 16:59

Ne lastnik in ne Občina Hoče - Slivnica ter šolsko ministrstvo nimajo prepotrebnih milijonov evrov za obnovo nekdaj reprezentativnega objekta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branka Bezjak

Slivniški grad oziroma dvorec vse bolj propada, ugotavljajo lokalni prebivalci, zato želijo, da njegov ruski lastnik (Alexandr Komolov) poskrbi za vsaj nujno obnovo dvorca, če ga že ni pripravljen turistično obuditi. Na hoško-slivniški občini so dejali, da so inšpektorji večkrat posredovali in napisali kazni, ki jih je, vsaj v preteklosti, lastnik tudi poravnal, a se zadeve niso premaknile na bolje.

Damijan Toplak

Za občino dvorec ni prioriteta

Ruski lastnik ne želi komunicirati z javnostjo, še vedno pa slivniški dvorec prodaja za 700 tisoč evrov (pred štirimi leti ga je s pripadajočim parkom od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport kupil za 180.050 evrov) in menda bi se bil lastnik o končni prodajni ceni pripravljen še pogajati. Pred časom je želel v dvorcu urediti hotel, a se mu je finančno zalomilo.
Hoško-slivniškega župana Marka Soršaka smo povprašali, ali bi morda občina odkupila dvorec ter ga rešila pred propadom. "Objekt bi morebiti kupili, a država občin ne financira skladno z zakonom, ki ga je sama sprejela. V preteklih petih letih je država naši občini odvzela med 5 in 6 milijoni evrov, ko nam ni dodelila niti toliko sredstev, da bi finančno opravili vse naloge, ki nam jih je določila. Prioritete občine so voda, kanalizacija, šole, vrtec, ne pa obnova slivniškega dvorca, ki bi po naših podatkih stala okrog 12 milijonov evrov. Raje bomo vložili 6,5 milijona evrov v gradnjo kanalizacije na območju Radizela, Slivnice, Črete in Spodnjih Hoč, pa približno štiri milijone evrov v dograditev in obnovo vodovodnega sistema in dva milijona evrov v dograditev vrtcev v Slivnici in Rogozi, še 2,5 milijona evrov v dograditev jedilnic na obeh šolah (Slivnica, Hoče), milijon evrov bomo namenili še obnovi instalacij na hoški osnovni šoli. Če pa bi občinski svetniki kdaj odločili, da je pred vsem omenjenim prioriteta slivniški dvorec, bomo denar usmerili tja," je pojasnil Soršak.

Slivniški dvorec pa še kar propada.
Damijan Toplak

Sedanji lastnik ni izpolnil pričakovanj

Alexandr Komolov je v preteklosti večkrat obiskal Slivnico in si s predstavniki ministrstva ogledal dvorec. Ob tem je bil seznanjen s pričakovanji kulturnovarstvene stroke in željo, da okrog dvorca znova zaživi stara parkovna površina. To bi terjalo premestitev slivniškega nogometnega igrišča in zato je bila v pogovore vključena tudi Občina Hoče-Slivnica. V letu 2016 ni bilo razlogov za resne dvome v namere kupca, so nam pred časom dejali na pristojnem ministrstvu, ki je tistega leta prodalo slivniški dvorec. Prav tako naj bi se (potencialni) kupci zavedali visokih stroškov, ki jih bo zahtevala obnova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta