Občinske vrtičke obdeluje 480 Mariborčanov. Interes je ogromen. Koga najbolj zanima vrt in kje v Mariboru ga je mogoče najeti?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
02.04.2022 05:50

Če je včasih veljalo, da se za najem vrta zanimajo predvsem upokojenci, je zdaj tako, da so zanje večinoma zainteresirani mladi oziroma družine z majhnimi otroki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še največ možnosti za pridobitev vrtička na občinskem zemljišču je na lokaciji Morski jarek, kjer je 120 vrtov.
Igor Napast

Vrtičkarska sezona je pred vrati, zanimanja za obdelovanje vrta je vse več. A priti do koščka zemlje, ki bi ga obdelovali in na njem pridelovali lastne vrtnine, je težko. Nekateri zemljišča za vrtove najamejo pri zasebnikih, drugi uspejo priti do vrtička na občinskih zemljiščih. "Interes je ogromen, vedno več ljudi bi imelo vrtiček. In če je včasih veljalo, da se za najem vrta zanimajo predvsem upokojenci, je zdaj tako, da so zanje večinoma zainteresirani mladi ljudje z majhnimi otroki," pravi Gorazd Zupan iz Urada za gospodarske dejavnosti Mestne občine Maribor. Največ želja po vrtu je med stanovalci blokovskih naselij v Novi vasi, Borovi vasi, na Pobrežju in Teznem.

Na leto se sprosti deset do petnajst vrtičkov

Lani je imelo z občino najemno pogodbo za vrtiček sklenjeno 480 Mariborčanov. Vrtičkarji praviloma svoj košček zemlje obdelujejo iz leta v leto in to dolga leta. Na leto se povprečno sprosti le deset do petnajst vrtičkov, ko najemniki pogodbo prekinejo zaradi bolezni, starosti ali katerega koli že drugega razloga. V večini s seboj že pripeljejo nekoga, ki želi "njihov" vrt obdelovati naprej. Če ni tako, pa najemnika izberejo s seznama zainteresiranih. Vlogo za vrtiček je treba na občino oddati preko vložišča ali maila.

Igor Napast

Kako dolgo se čaka na vrt? "To je zelo različno. Seznam zainteresiranih za najem se vodi, čakanje na vrt pa je odvisno predvsem od lokacije vrta, ki si jo nekdo želi. Tisti, ki mu je vseeno, kje je vrt, ima večje možnosti. Še najlažje ga je dobiti na lokaciji Morski jarek," pojasnjuje Zupan.

Najemnina za kvadratni meter 30 centov

Občinski vrtički so v 17 katastrskih občinah oziroma na 75 parcelah. Na lokacijah Borova/Nova vas, Qlandia, Studenci/Adamičevo naselje, Tezno/Šola in Oddajnik, Pobrežje/Greenwich in Stražun je več kot 30 vrtov skupaj, na ostalih parcelah pa je manjše število vrtov. Izjemi sta območje katastrske občine Morski jarek, ki je bilo namensko urejeno za vrtove (tam je 125 vrtov), in območje pod Pekrsko gorco, kjer so vrtovi nastali v okviru projekta Urban Soil 4 Food (tam jih je 66). Vrtovi oziroma vrtički so v povprečju veliki od 80 do 120 kvadratnih metrov. Najemnina za kvadratni meter zemljišča znaša trideset centov letno. Zainteresirani, ki oddajo vlogo za vrt, morajo biti prebivalci mestne občine Maribor. Drugih dodatnih pogojev ni.

Tadej Regent

Kako pa bo vnaprej - ali občina morda razmišlja o širitvi ali krčenju zemljišč, namenjenih vrtičkom? "Krčenja zemljišč, ki jih MO Maribor namenja vrtovom, ne bo. V občinskem prostorskem načrtu, ki je v pripravi, predvidevamo ohranitev obstoječih vrtičkov in tudi njihovo širitev. Slednja je predvidena predvsem v sklopu ureditve parka ob Pekrskem potoku," odgovarjajo na mariborski občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta