Od poskusa do poklica: Delavnice, ki uvajajo otroke v robotiko, tehniko, naravoslovje ...

Barbara Bradač Barbara Bradač
09.06.2019 02:32

V Modri delavnici v Framu se želijo v prihodnje še bolj usmeriti v robotiko in umetno inteligenco.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Modra Delavnica

V Modri delavnici v Framu so v zadnjem letu izvedli več kot 130 delavnic za več kot 800 otrok. Tako uvajajo otroke v robotiko, tehniko, naravoslovje, oblikovanje gline, šivanje, kuhanje in matematiko. Izziv, ki so si ga postavili za prihodnje leto, je razvoj programa Robotika in umetna inteligenca v šoli z nabavo potrebne opreme. V šole želijo prenesti intenzivno izkušnjo učenja z delom. "Robotika in umetna inteligenca sta otrokom tuji, čeprav sta najbolj aktualni za prihodnost. Mladim ne dajo niti priložnosti, ker sta jim predstavljeni zgolj teoretično, torej dolgočasno. S programom Inteligentni roboti na osnovnih šolah bi radi enkrat letno s praktičnimi poskusi v osnovnih šolah izpeljali tehnični dan. Ko pa otroci načrtujejo, gradijo in oblikujejo, se pojavi vznemirjenje in navdušenje. Otroci tudi postanejo odprti za probleme in začnejo iskati rešitve za njih," je pojasnil Danilo Kozoderc, vodja Modre delavnice.

Demonstracijski učni center

A to je povezano tudi s financami, ki pa jih Modra delavnica nima, zato so se tega izziva lotili z akcijo množičnega financiranja na platformi Adrifund.com, kjer so prepoznali takšno poučevanje tehnike in naravoslovja kot izjemen potencial. V njihovem centru v Framu nameravajo razviti demonstracijski učni center za otroke, mlade ter pedagoške delavce iz Slovenije in okoliških držav. "Verjamemo, da je učenje z delom, odlična dopolnitev klasičnemu učenju in da se otroci prek izkušenj v tehniki in naravoslovju navdušujejo tudi za tehnične in naravoslovne poklice," je prepričan Kozoderc, ki vabi posameznike in podjetja, da z donacijo podprejo proces navduševanja in učenja otrok o robotiki in umetni inteligenci. Za začetek potrebujejo dvanajst tisoč evrov.

Dobro delo nagrajeno

Sicer pa je delo Modre delavnice prepoznano tudi na evropski ravni, saj so bili izbrani med več kot 270 organizacijami, ki poučujejo znanost zunaj šolskih učilnic, da se predstavijo na prihajajoči konferenci o poučevanju znanosti, tehnologije, umetnosti in matematike na Danskem. Prejeli so namreč nagrado SySTEM 2020 STEAM, ki jo dobijo organizacije, ki poučujejo znanost zunaj učilnic. "Za Modro delavnico bo to pomenilo odlično priložnost za učenje in navdihovanje ob novih idejah," se veseli vodja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta