Onesnaženje v Pivoli: Iz vodnjakov v Bohovi Mariborski vodovod vsak dan načrpa okoli 1900 kubičnih metrov pitne vode

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.06.2021 11:00
Mariborska Skupna služba varstva okolja zaradi nelegalno nasutega blata pričakuje morebitne dolgoročne posledice in k preventivnemu ukrepanju poziva že zdaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Onesnažen je tudi Pivolski potok, ki se izliva v Hočki potok, ta pa teče tudi na vodovarstvenem območju bohovskih vodnjakov.
Sašo Bizjak

Zaradi posledic nedavnega onesnaženja v Pivoli je Skupna služba varstva okolja (SSVO), ki deluje v okviru Skupne občinske uprave Maribor, na ministrstvo za okolje in prostor naslovila predlog, da v program sanacije vključi tudi kontinuirano vzorčenje površinske in podzemne vode na območju vodnjakov v Bohovi.

Nelegalno odloženo blato se je prelilo v vodo. 
Igor Napast

Vodnjaka Bohova 1 in Bohova 2 – prvi je na območju mariborske in drugi hoške občine – sta blizu kraja onesnaženja in sta oba v sistemu črpališč Mariborskega vodovoda. Vsak dan se iz teh vodnjakov načrpa okoli 1900 kubičnih metrov pitne vode. S komunalnim blatom onesnaženi potok v Pivoli se izliva v Hočki potok, ta pa teče naprej po vodovarstvenih območjih, kjer sta tudi bohovska vodnjaka. "Glede na razsežnosti onesnaženja v Pivoli SSVO ocenjuje, da lahko pričakujemo morebitne dolgoročne posledice v obliki površinskega in podzemnega onesnaženja vode in da moramo biti na to karseda pozorni že zdaj. Smiselno je, da določeno daljše časovno obdobje kontinuirano vzorčimo tako površinsko kot podzemno vodo na lokacijah blizu vodnjakov ali tudi drugih, izbranih po strokovni presoji," sporočajo z Mestne občine Maribor.

Sanacija komunlanega blata je v teku.
Tadej Regent

SSVO je nosilec imisijskega monitoringa tal, podzemnih in površinskih voda na vodovarstvenem območju črpališč Mariborskega vodovoda. Monitoring se izvaja kot skupni projekt v sodelovanju s trinajstimi občinami na širšem vodovarstvenem območju. Služba bo zaradi onesnaženja v Pivoli ukrepala tudi sama. V okviru rednega programa monitoringa za leto 2021 bo poskrbela za odvzem in analizo dveh vzorcev vode iz Hočkega potoka na lokaciji in glede na lokacijo onesnaženja dodatno vzorčila vodo na strokovno izbranem mestu. "Pogostejšega vzorčenja in analiz tako površinske kot podzemne vode v okviru sprejetega letnega programa lokalne skupnosti, ki sofinancirajo monitoring, ne morejo prevzemati; zato tudi predlog okoljskemu ministrstvu, da dodatno vzorčenje vključi v program sanacije onesnaženja. Če bi namreč prišlo do onesnaženja pitne vode v bohovskih vodnjakih s časovnim zamikom, moramo že zdaj razmišljati o posledicah in stroških, ki bi lahko nastali zaradi nujnega zaprtja črpališča, sanacije vodnjakov, zagotavljanja nadomestnih virov pitne vode in podobno," še pojasnjujejo na MOM.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta