Operacija za Gala na Floridi že plačana, a znova se zapleta: Mama trdi, da denarja še vedno ni dovolj

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.02.2020 17:25

Po medijskem razkritju, da je za operacijo zbranega dovolj denarja, Nadškofijska karitas Maribor akcijo zaključuje, SMS-donacije ne delujejo več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

​Prvošolec Gal Šteflič zaradi deformacije kosti na rokah potrebuje operacijo, da bo lahko roke iztegnil ali obrnil dlani navzgor. Kot kaže, bo operacijo v tujini tudi lahko dobil, saj je Nadškofijska karitas Maribor (Karitas) sporočila, da so operacijo na Floridi že v celoti plačali.

"Z naše strani se akcija zaključuje"

Karitas je tako v ponedeljek v bolnišnico St. Mary's Medical Center nakazal preostali znesek za operacijo Galovih rok v višini 61.995 evrov. "Termin operacije 20. maj je tako zagotovljen in plačan," pravi Darko Bračun, generalni tajnik pri Karitas, kjer je stanje v skladu, po plačilu računa operacije ter stroškov vizuma, še 29.753 evrov. Stroške letalskih vozovnic je plačala družina, ki je tudi zbirala denar. Da je za operacijo in stroške, povezane z bivanjem v Ameriki, zbranega dovolj denarja, je razkril Svet na Kanalu A. Stroški za namestitev, bivanje, dokumenti, dnevni prevozi, predhodni potrebni pregledi in terapije, pregledi in dodatne fizio- ter delovne terapije po posegu Karitas namreč ocenjuje na 26.107 evrov, zato je včeraj Bračun povedal, da akcijo zaključujejo. "Sklad je sicer še odprt do 25. oktobra, kot je pisno dogovorjeno, ker bodo do takrat še potekala plačila računov in nekaj prilivov, saj je zunaj še nekaj podpisanih donatorskih pogodb, katerih prilive pričakujemo, a ne v takem obsegu kot doslej. SMS-donacije se pri operaterjih ustavljajo. Z naše strani se akcija zaključuje, saj je glede na doslej znane in predvidene stroške denarja dovolj," je dodal Bračun.

Nadškofijska karitas zbiranje denarja zaključuje, pravijo, da je denarja dovolj za vse stroške, mati dečka Gala se ne strinja.
Andrej Petelinšek

Za nepredvidene stroške?

Prvotna cena operacije z rehabilitacijo vred je bila, preračunano iz dolarjev, dobrih 82 tisoč evrov. A je konec lanskega leta floridski ortoped Dror Paley, ki bo Gala operiral, Galovi mami na njeno prošnjo odobril popust in za operacijo in rehabilitacijo v ZDA zaračunal 68.900 evrov, pri čemer je bila akontacija 8900 evrov plačana že pred meseci, in je tako za nakazilo v ZDA ostalo le še 60 tisočakov. Še več. Po poročanju Sveta na kanalu A je Galova mama v elektronski korespondenci kirurga celo prosila, da naj slovenskim novinarjem teh podatkov ne razkriva. Nataša Vrbnjak Šteflič, Galova mama, še naprej vztraja, da denarja ni dovlj. "Lahko bi ga bilo premalo. Kpaj pa, če pridejo nepredvideni stroški, komplikacije, kdo mi bo plačal zdravila, magnetne resonance, RTG-slikanje ..." Ob tem doda, da v stroške niso vključeni stroški stanovanja, čeprav Karitas navaja drugače. "Akcija se ne bo ustavila, ker Karitas ne bo garantiral, da bo pokril nepredvidene stroške, novinarji pa tudi dvomim, da boste," pravi Galova mama.

Galu so pomagali številni, a se je pri zbiranju večkrat zapletlo. dva primera raziskuje tudi policija.
Andrej Petelinšek

Ko se odloči starš

Kot smo že poročali, obstajajo sicer možnosti zdravljenja Gala v Sloveniji, to je prvotno tudi priporočal konzilij zdravnikov Ortopedske klinike v Ljubljani, a je naknadno svoje mnenje spremenil, kar so utemeljili z nezaupanjem staršev v poseg, ki bi bil izveden v Sloveniji. ZZZS operacije v tujini ne želi plačati, ker vztrajajo, da je otroka možno operirati v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta