Prednost so imeli bolniki z rakom

Andreja Kutin Lednik
14.05.2020 04:00

V času epidemije se čakalne dobe operacij bolnikov z rakom niso občutno podaljšale. Na abdominalni kirurgiji UKC Maribor nameravajo izpad nadomestiti v mesecu dni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S tem tednom so razširili dejavnost, saj je na voljo več operacijskih miz.
Andrej Petelinšek

Na oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo UKC Maribor so v času epidemije covida-19 operirali najnujnejše bolnike, predvsem tiste z rakavimi obolenji, sedaj pa postopno odpirajo program operacij tudi za ostale, neurgentne bolnike. Predstojnik oddelka dr. Stojan Potrč: "Šestnajstega marca nas je kot mnoge druge v Evropi zadela pandemija covida-19. Močno so se zreducirali operativni programi, zapirale so se ambulante za neurgentne bolnike, število operacij se je pomembno zmanjšalo. Ob tem smo na našem oddelku ves čas normalno operirali bolnike z rakom in urgentne bolnike, kjer so bili operativni posegi nujni. V prvih 14 dneh se je število operacij zmanjšalo na 60 do 70 odstotkov siceršnjega števila operacij, a skupno smo v kasnejšem obdobju padli na 30 odstotkov operacij iz primerljivega obdobja preteklega leta."

Prednost imajo bolniki, ki so bili predvideni za operacijo

S tem tednom so razširili dejavnost, saj je na voljo več operacijskih miz. Najprej bodo operirali bolnike, ki so bili predvideni za operacijo v obdobju pandemije, a so njihove operacije odpadle. Prednost imajo bolniki, ki so že bili v programu, zagotavlja predstojnik oddelka.

Igor Napast
Dr. Stojan Potrč 
UKC Maribor

Trije lažni preplahi

Še vedno pa do polnega zagona operativnega programa manjka še nekaj pogojev. Potrč: "Negativno dejstvo je, da imamo v kirurški stolpnici intenzivno covid enoto, ki v mnogočem hendikepira druge oddelke, ki so vezani na intenzivno terapijo po operacijah, v manjši meri je to oviralo tudi nas. Imamo svoj intenzivni oddelek, a le za bolnike, ki ne potrebujejo mehanskega predihavanja.
Z veseljem sem sprejel novico, da se bo počasi pričel sproščati sprejem elektivnih bolnikov, kakšna bo ta sprostitev, bomo videli, saj nas ves čas opozarjajo na nevarnost drugega vala. A na covid pozitiven bolnik na oddelku za abdominalno kirurgijo lahko pomeni izjemno težko stanje za nadaljnje delo. Pri tem mislim na ekipe kirurgov in zdravstvene nege."
Na oddelku so imeli tri lažne preplahe, izkazalo se je, da kljub sumu bolniki, ki so jih operirali njihovi kirurgi, niso bili okuženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta