Profesorjem EPF grožnje s smrtjo

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
04.09.2019 18:23

Grožnje s streljanjem in pobijanjem je prejelo 52 sodelavcev EPF; na fakulteti in univerzi dejanje ostro obsojajo, policija pa storilca še išče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri sodelavci EPF so precej zaskrbljeni, drugi pa grozilnih besed ne jemljejo resno.
Janko Rath

V izpitnem obdobju pred novim študijskim letom mariborsko Ekonomsko-poslovno fakulteto (EPF) pretresajo grožnje s smrtjo. Dvainpetdeset njenih profesorjev in sodelavcev je namreč prejšnji teden prejelo dve grozilni elektronski sporočili. "Komaj čakam, da vas vse pobijem, prasci pokvarjeni, komaj čakam, da pobijem vse vas in vaše družne, vsak cajt bom prišla s pištolo in vas vse postrelila!" je nekdo izlil svoj gnev. Elektronska pošta ni bila poslana s kakšnega anonimnega naslova, pač pa na način, da je bila domnevno zlorabljena identiteta ene osebe.

Težavni študentje ali nagajanje sodelavca?

Nekateri sodelavci EPF so precej zaskrbljeni, drugi pa grozilnih besed ne jemljejo resno. Profesorji, ki smo jih kontaktirali, sicer ostajajo po večini brez komentarja. Tisti, ki so bili pripravljeni povedati, kaj se dogaja, pa se ne želijo izpostaviti z imenom in priimkom. Situacija naj bi bila namreč precej napeta. Špekulira se, da je sporočilo poslal ali nekdo od zaposlenih, ki da želi dodatno razburkati že tako zaostrene medosebne odnose na fakulteti, ali eden od nezadovoljnih študentov. Določeni namreč po pripovedovanju naših sogovornikov na profesorje pritiskajo zaradi neuspešno opravljenih izpitov oziroma psihičnih težav. Lani se je zgodil celo fizični napad študenta na delavca EPF. Kot so potrdili na PU Maribor, so policisti osumljenca takrat kazensko ovadili okrožnemu državnemu tožilstvu v Mariboru.

Policija: Do groženj ničelna toleranca

Se pa je na dogajanje odzvala Lidija Hauptman, dekanka EPF, ki je bila prav tako med naslovniki grozilnega sporočila. V pisnih odgovorih je povedala, da groženj na tak način doslej ni bilo. Pojasnila je, da dejanje v EPF najostreje obsojajo in ga jemljejo resno. "O prejemu e-pošte smo takoj obvestili rektorja Univerze v Mariboru (UM), slednji pa policijo. Ker je to kaznivo dejanje, ki se ne preganja po uradni dolžnosti, temveč le na predlog oškodovanca, smo prejemnike grozilnega pisma obvestili, kako in kje lahko podajo predlog za pregon, ter jim pri tem ponudili tudi ustrezno strokovno pomoč." Kot je še navedla, od organov pregona pričakujejo hiter odziv in ustrezno ukrepanje ter odkritje in sankcioniranje storilca.
Na PU Maribor so ob tem pojasnili, da policisti že obravnavajo kaznivo dejanje grožnje in zbirajo obvestila ter izvajajo druge zakonite ukrepe za izsleditev storilca. Doslej so prejeli skupaj šest prijav oškodovancev in tudi institucije. "Policisti navedene grožnje jemljemo resno. Tako bi jih morali jemati tudi oškodovanci in prav je, da jih takoj naznanijo policiji. V policiji imamo do takih dejanj ničelno toleranco," je sporočil Miran Šadl, tiskovni predstavnik PU Maribor.

Janko Rath

Kačič: To je nedopustno

Dejanje obsojajo tudi na UM, kjer so grozilne besede prav tako prijavili policiji, in sicer z zaprosilom za prioritetno reševanje. "Grožnje zaposlenim obravnavamo kot napad na integriteto UM s ciljem onemogočanja izvajanja poslanstva javne institucije," so sporočili iz rektorata. Oglasil se je tudi rektor Zdravko Kačič. "To je nedopustno, tudi če gre za 'šalo'. V preteklosti so na EPF že zaznavali težave določenih študentov, na fakulteti so tudi zapleteni, napeti odnosi med zaposlenimi, vendar naredili bomo vse, da zaščitimo zaposlene in preko organov pregona ugotovimo, kdo stoji za grožnjami," je povedal. Kot je dejal, se z grožnjami srečujejo tudi na drugih članicah univerze, čeprav se trudijo narediti vse, da konfliktov ne bi bilo. "To je problem sodobnega časa, ko se da skozi anonimnost marsikaj napraviti," še dogajanje ocenjuje rektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta