Ravnatelj Ivan Lorenčič: Mobinga ni bilo

Barbara Bradač Barbara Bradač
05.09.2019 19:54

Nekdanja profesorica na II. gimnaziji Maribor toži bivšega delodajalca, ker je prepričana, da zaradi prijave spolnega nadlegovanja in mobinga na tej šoli zanjo ni več prostora. Ravnatelj je jasen: Iztekla se ji je pogodba za določen čas in obseg dela se je zmanjšal

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nad II. gimnazijo Maribor se v začetku šolskega leta zgrinjajo temnejši oblaki. 
Igor Napast

Razburkano se je začelo novo šolsko leto na II. gimnaziji Maribor, ki je znana po izjemnih uspehih svojih dijakov, po povezanosti v kolektivu in dobrih medosebnih odnosih in velja za eno najboljših gimnazij pri nas, a tokratna tema je manj prijetna in meče slabo luč na to šolo.
Po poročanju 24 ur zdaj že nekdanja profesorica geografije in zgodovine Anja Sovič toži II. gimnazijo Maribor, ker naj bi jo bili nezakonito odpustili, ker je sodelavca prijavila zaradi spolnega nadlegovanja na ekskurziji v tujini (ta je bila marca letos), po prihodu domov naj bi se bila nanjo verbalno spravila še njegova žena, prav tako profesorica.

Zgodbe ne deli z drugimi mediji

Profesorica Anja Sovič se je Večerovi novinarki sicer oglasila na telefon, a se o tematiki ni želela pogovarjati. "Kar se tiče tega, kar se mi dogaja, mi je odvetnik rekel, da smo zaenkrat dali izjavo za 24 ur, o izjavi za pisne medije pa se moramo še pogovoriti. V tem trenutku z vami te zgodbe ne morem deliti," je povedala. Pritrdila je le, da je tožba zoper šolo vložena na delovnem sodišču v Mariboru.
Ravnatelj gimnazije Ivan Lorenčič pojasnjuje, da je bil o spolnem nadlegovanju in mobingu obveščen julija in da je postopek izpeljal v skladu s šolskim pravilnikom. "Konec julija je za primere mobinga pooblaščena oseba na šoli prejela pisno prijavo, ki jo je poslal odvetnik Sovičeve in jo je v skladu s pravilnikom posredovala meni. Do 22. avgusta so bili profesorji na dopustih. Takoj naslednji dan sem se v skladu s pravilnikom ločeno pogovoril z vpletenimi, saj se med seboj niso želeli soočiti. Na pogovoru s Sovičevo je bil prisoten tudi njen pravni zastopnik, prisoten je bil tudi naš pravnik. Na osnovi prijave, pogovorov, videnja vpletenih, kjer ni neposrednih dokazov, sem v treh dneh v skladu s pravilnikom sprejel odločitev. Presodil sem, da spolnega nasilja in kasneje mobinga ni bilo," je povedal Lorenčič. Na tej šoli v skladu z njihovim pravilnikom takšne odločitve sprejema ravnatelj.

Za zgodovino in geografijo vse manj interesa

Dolgoletni ravnatelj še pojasnjuje, da je profesorica pri njih delala pet let, najprej je nadomeščala drugo profesorico, nato so jo zaposlili za dva meseca, da je ohranila službo čez poletne počitnice, lani pa so sklenili enoletno pogodbo, ki se je iztekla s pred par dnevi končanim šolskim letom, in poudarja, da prijava mobinga in nenadaljevanje dela pri njih nista povezana. "Profesorice nismo mogli zaposliti za nedoločen čas, ker nimamo dovolj ur pouka. V programu mednarodna matura nam v letošnjem šolskem letu ni uspelo formirati skupine za zgodovino, v nacionalnem programu imamo letos le eno skupino geografije, včasih tri; v tretjem letniku nimamo sociologije in filozofije itd. Zato je nemogoče in neracionalno le za pet ur na teden nekoga zaposliti redno za nedoločen čas. Prav tako v njenem primeru ni šlo za veriženje pogodb, gospa Sovič lahko seveda našo odločitev izpodbija na sodišču," je povedal Lorenčič, ki šolo vodi že 29 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta