Ribiške ne bodo dogradili, le obnovili

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.02.2020 18:07

Dolgo pričakovana dograditev vrtca na Lentu je padla v vodo. Leto dni po potrjeni investiciji jo mariborska občina ustavlja, saj da je predraga, čeprav so prejete ponudbe v okviru predvidenih sredstev. V predlogu rebalansa proračuna denarja za dograditev ni več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V mariborski občini v javnih vrtcih primanjkuje prostora za najmlajše, tako letos štirje oddelki predšolskih otrok gostujejo v dveh osnovnih šolah. Nekoliko bi lahko prostorsko stisko omilili načrtovani rekonstrukcija in dograditev vrtca na Lentu, a dograditve za dodatna dva oddelka ne bo, so potrdili na mariborski občini. Čeprav je v teku še vedno javno naročilo, tudi predvidenega denarja za dograditev ni več v predlogu rebalansa proračuna. Namesto celovite prenove in dograditve bo izpeljano le nujno investicijsko vzdrževanje.
Pred skoraj letom dni so mariborski mestni svetniki potrdili investicijski projekt rekonstrukcije in dozidave dotrajane enote Ribiška na Lentu, ki sodi pod okrilje Vrtca Ivana Glinška Maribor. Že več let v tem vrtcu pričakujejo celostno obnovo. Sanacija dotrajanega vrtca je prepotrebna, saj sanitarije skupaj z igralnicami ne ustrezajo standardom in normativom. Vrtec je energetsko potraten, dotrajani sta streha in fasada, ki je brez zvočne in toplotne izolacije ter ponekod odpada, vse inštalacije so dotrajane. Projekt obnove in dograditve je bil ocenjen na slab milijon in pol evrov, časovnica pa je narekovala začetek del lani avgusta. Za rekonstrukcijo in dograditev je bilo sredi junija lani izdano tudi gradbeno dovoljenje, izdelana in usklajena PZI projektna dokumentacija. Glede na predvideni začetek del so zaposleni v vrtcu na začetku poletja izpraznili igralnice, otroke pa so prestavili v dve drugi enoti Vrtca Ivana Glinška. ​A enota Ribiška še danes sameva, v njej ni ne otroškega smeha ne hrupa gradbenega orodja.

V nestrpnem pričakovanju potrebne obnove enote Ribiška so lani pohiteli z izpraznitvijo.
Igor Napast

Staršem je prekipelo

In tako je letos februarja prekipelo staršem otrok iz enote Ribiška, ki so na mariborsko občino in vodstvo vrtca naslovili vprašanje, kaj se dogaja z obnovo, saj jim je bilo obljubljeno, da se bodo otroci letos septembra igrali v novih in prenovljenih prostorih. "Otroci so trenutno v igralnici, ki ne meri 30 kvadratnih metrov, kar je zakonska osnova, prav tako vsakemu otroku ne pripada 1,5 kvadratnega metra prostora. Pogoji bivanja tako ne ustrezajo osnovnim normativom. Starši smo se strinjali s preselitvijo, saj smo bili veseli obnove in dograditve vrtca," pišejo v dopisu in dodajajo, da so jih dosegle informacije, da vrtec na omenjeni lokaciji sploh ne bo obnovljen.

Vrtec je energetsko potraten, saj sta dotrajani streha in fasada, ki je brez zvočne in toplotne izolacije in ponekod odpada, vse inštalacije so dotrajane. To so le nekatere pomanjkljivosti obstoječega vrtca, prepotrebnega obnove.
Igor Napast

Dolgotrajen postopek javnega naročanja

In kaj se je zgodilo, da je dograditev enote Ribiška padla v vodo in ni sledila časovnici, ki je predvidevala začetek gradnje lani septembra? Najprej pojasnimo hitrost pri vodenju postopka javnega naročila. Konec avgusta lani je občina objavila javno naročilo za izbiro izvajalca za enoto Ribiška, ki pa je imelo nekoliko drugačno ime "Rekonstrukcija in dozidava Vrtca Ivana Glinška Maribor - enota Ribiška, pri kateri se upoštevajo okoljski vidiki". Na občini so se odločili, da bodo izvajalca izbrali s konkurenčnim postopkom s pogajanji. Čez dva meseca so devetim ponudnikom priznali sposobnost za nadaljevanje v drugi fazi postopka, prejeli so ponudbe, pogajanja so se začela letos.

Leto kasneje ugotovili, da je projekt predrag

A letos februarja so na mariborski občini sprejeli odločitev, da je projekt obnove in dograditve predrag. "Pričakovali smo, da bomo v postopku pogajanj v okviru javnega naročila dosegli bistveno nižjo ceno izvedbe del. V drugem krogu pogajanj smo prejeli sedem ponudb v razponu od okvirno 1,3 do 1,5 milijona evrov. Za investicijo, s katero bi sanirali objekt in dogradili prostore za dva dodatna oddelka vrtca, je v proračunu za leto 2020 zagotovljenih 1,5 milijona evrov. Moramo pa ugotoviti, da z investicijo, s katero bi pridobili dva dodatna oddelka, ne bi zagotovili vseh potrebnih zmogljivosti na področju predšolskega varstva; v tej luči ocenjujemo ceno investicije na objektu Ribiška kot previsoko," zdaj ugotavljajo na mariborski občini, ki jo vodi župan Saša Arsenovič, ki se je lani pohvalil, da bodo to investicijo izpeljali. Po naših podatkih je sicer postopek javnega naročanja še v teku, s tremi najugodnejšimi izvajalci naj bi se na občini še pogajali.

Sanitarije v Ribiški ne omogočajo zasebnosti, saj so skupaj z umivalnicami praktično brez vrat in povezane z garderobo.
Igor Napast

Ni nujno, da vrtec na Lentu ostane

Na mariborski občini so zdaj s tem projektom na začetku. V občini, kjer je v teku večja stanovanjska gradnja, zdaj iščejo lokacijo, kjer bi lahko zgradili nov vrtec, pravijo, da nekje na območju mariborske občine. Ali bi v občini zgradili dodaten nov vrtec in ohranili enoto Ribiška na Lentu ali pa bi Ribiško preselili na novo lokacijo, iz občine nismo prejeli jasnega odgovora. Zelo glasno se namreč govori, da bi za enoto Ribiška zgradili novo stavbo in to tam, kjer je bila nekoč stavba mestne četrti Koroška vrata. Tam bi zgradili novi šestoddelčni vrtec. To so tudi informacije, ki so dosegle starše. ​Iz predloga rebalansa proračuna je razvidno, da je rezerviranega nekaj denarja za Vrtec Ivana Glinška, enoto Ribiška, na novi lokaciji. Natančneje 150 tisoč evrov za izdelavo investicijske in projektne dokumentacije za ureditev dodatnih prostorov vrtca v Brezju (tam bodo letos zgradili en dodatni oddelek), za vrtec Studenci in Ribiško na novi lokaciji.
Iz občine pa sporočajo, da bodo Ribiško na Lentu, ki je zaprta že celo šolsko leto, obnovili. "Na objektu bomo izvedli samo nujno investicijsko vzdrževanje," pravijo na občini, s ciljem, da vrtec ponovno sprejme otroke 1. septembra. Niso pa na občini pritrdili, da bo na Lentu vrtec dolgoročno: "Na vprašanje o dolgoročni umeščenosti enote Ribiška na isti lokaciji pa bi radi poudarili, da je vizija življenjskega prostora Drava, skupaj z dravsko promenado, še v razvojni fazi in da vsebine tega prostora ter njihove lokacije še niso dorečene."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta