Ruše: Prvi kilometri prostoferja

Špela Pokeržnik
24.11.2019 01:48

Starejšim občanom, ki nimajo možnosti po opravkih kako drugače, so dobra dva tedna na voljo brezplačni prevozi, ki jih opravljajo prostovoljni šoferji. Uporabniki morajo prevoz najaviti prek brezplačne telefonske številke komunikacijskega centra 080 10 10 vsaj tri dni prej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozilo na električni pogon manj onesnažuje okolje.

Občina Ruše je z novembrom starejšim občanom omogočila brezplačen prevoz z električnim osebnim avtomobilom. Prostofer (krajše od zveze prostovoljni šofer), kot se storitev imenuje, je sicer vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Županja Urška Repolusk pojasnjuje: "Glede na to, da se dviguje starostna meja in povečuje število starostnikov v naši občini, postajajo potrebe po skrbi za starejše vse večje. Ugotavljamo, da imajo številni starejši velike težave s prevozi, zato smo z zavodom Zlata mreža zagotovili električno vozilo, ki bo občanom nad 65. letom starosti omogočilo lažji dostop do zdravstvene oskrbe, trgovinskih centrov in drugih javnih institucij." Izpostavlja še, da je vozilo okolju bolj prijazno, poskrbljeno je tudi za zavarovanje voznika in sopotnikov.
Prostovoljne prevoze opravljajo posamezniki, ki so zaključili usposabljanje in so pripravljeni prevoze izvajati brezplačno. "To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje. Seveda si želimo prostovoljnih šoferjev še več, zato naprošamo vse tiste, ki bi si to želeli postati, da se oglasijo na občini," še vabi županja.
Do sedaj se je priključilo devet šoferjev. "K izvajanju voženj z novim vozilom smo pristopili v želji, da pomagamo našim krajanom. Menimo, da je tovrstna pomoč potrebna in pomeni izboljšanje kvalitete življenja starejših v občini. S tem delamo dobro celotni skupnosti. V našem združenju nam prostovoljstvo ni tuje in lahko rečem, da nas bogati," pravi prostovoljni šofer Jožef Potrč, koordinator Združenja šoferjev in avtomehanikov Ruše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta