Samohranilka s tremi otroki je obsojena na življenje v vlažnem stanovanju

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.06.2020 05:00

Samohranilka Erika Kohek živi s tremi otroki v Framu v vlažnem stanovanju, ki ga je občina sicer že obnovila, a vlaga vedno zmaga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostor za igro najmlajšega od treh sinov, enajstmesečnega dečka, ob vlažni steni, polni črne plesni. 
Andrej Petelinšek

"V stanovanju imamo veliko vlage, a nihče ne ukrepa. Čeprav vedo, da sem samohranilka s tremi otroki - najstarejši ima 19 let, srednji deset let, najmlajši pa enajst mesecev," se je s svojo stisko na nas obrnila Erika Kohek iz Turnerjeve 107 v Framu. Okoli 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje je last Občine Rače - Fram. "Novembra bo štiri leta, kar smo se vselili. Že od začetka je bila v stanovanju vlaga, vendar ne tolikšna, kot je zdaj. Ko smo se vselili, vlage ni bilo čutiti. Zdaj pa je postalo nemogoče: v spalnici vse smrdi po vlagi - obleke, pohištvo, vse."

Po samo dveh letih sta vlaga in črna plesen spet tolikšni, kot se vidita na posnetku, neprijetnega vonja v stanovanju fotografija žal ne more pokazati. 
Andrej Petelinšek

Popravilo pred dvema letoma brez učinka

"Pred dvema letoma so stene oziroma omete 'stolkli dol' do te višine," pokaže Erika Kohek z roko nekako v višini glave, "nato pa zametali in prebarvali. Samo to, niso pa naredili nobene hidroizolacije. Nič ni pomagalo - kmalu je na plan spet udarila vlaga in zdaj je iz dneva v dan hujše. Župan Ledinek mi je enkrat rekel, ko sem ga poklicala zaradi te vlage, da je sanacija predraga. Ampak v takem z otroki ne moremo biti. Naj stanovanje sanirajo ali pa nam dajo drugo občinsko stanovanje. Če so vedeli, da je v stanovanju tolikšna vlaga, zakaj so mi ga sploh dali," pravi Erika Kohek.
Za stanovanje plačuje minimalno najemnino - 27 evrov mesečno, kar pa ne pomeni, da naj družina živi v zdravju nevarnih razmerah. "Ko kličem na Občino Rače-Fram, mi delavka, ki ima preko stanovanja, pravi, naj si najdem drugo stanovanje. A kako? Tudi če bi dobila subvencijo, ta samo deloma krije najemnino, nam ne bi zneslo," pravi brezposelna samohranilka.
Obrnila se je tudi na Center za socialno delo Maribor. "Prišle so tri iz CSD, pogledale in rekle, da na centru nimajo stanovanja," pravi razočarana mati.

Fram - Turnerjeva ulica - Socialne zadeve - Zgradbe - slabi bivalni

"Iskali bomo drugo rešitev"

"Vem za to stanovanje - te vlage se ne znamo znebiti. Že velikokrat se je to popravljalo - bilo je več izvajalcev. Zunanja stena je problematična," pravi Branko Ledinek, župan občine Rače - Fram, in doda, da gre za stanovanje v več kot sto let starem objektu. Zakaj so samohranilko z otroki sploh vselili v takšno vlažno stanovanje? "Ko je iskala stanovanje, smo ji dali, kar smo imeli na voljo. Vizualno je bilo takrat stanovanje v redu. Nato pa se je spet pokazala vlaga in še plesen in zato smo se pred dvema letoma lotili sanacije, a ni bila uspešna." Toda hidroizolacija ni bila narejena? "Zidov res niso 'podžagali'," potrdi župan Ledinek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta