Še ko spi, razmišlja o avtomobilih

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
12.01.2020 01:28

Po poklicu avtomehanik se je kmalu odločil za samostojno pot prodaje avtomobilov. "Ni mi žal, da sem se odločil za to delo. Še ko spim, razmišljam o avtomobilih," nekoliko za šalo pove ​Damir Ruedl, po poklicu avtomehanik, ​ki obeležuje že deset let samostojne poti v podjetju Avtošpica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Ruedl
osebni arhiv

Podjetnik iz Slovenske Bistrice se ukvarja z odkupom in prodajo rabljenih avtomobilov, zanje omogoča tudi različna financiranja, da je konkurenčen na trgu. Vselej ima v ponudbi od 30 do 40 vozil od nizkega do visokega cenovnega razreda. Če avtomobila nima v zalogi, ga na kupčevo željo naroči. Najbolj prodajani so audiji in volkswagni, sicer malo dražji, a zelo kakovostni. To velja predvsem za vozila, ki so stara tri ali štiri leta, med starejšimi avtomobili, od deset do petnajst let, prevladujeta renault in citroen.

Začel je brez kapitala

Ruedl je najprej delal pri zasebniku, ki je prav tako prodajal vozila. "Kmalu sem se odločil, da se bom postavil na svoje noge. Začel sem praktično brez kapitala. Najprej sem odkupil in prodal en avto, nato dva … Prve avtomobile sem iskal v Salamonovem oglasniku, vozil sem se po vsej Sloveniji in doživel marsikaj zanimivega. Večkrat se je zgodilo, da informacije niso bile prave, da je bil trud zaman. Prav tako sem spoznal veliko prijaznih in gostoljubnih ljudi. Na eni kmetiji, kjer so mi prodali avto, so pripravili pravo zabavo. Ves denar, ki sem ga sprva zaslužil, sem porabil za podjetje, a posel je počasi stekel," se Damir Ruedl spominja začetkov.

Imel je jaguarja letnik 1978

"Bistveno je, da je avto ohranjen in vzdrževan, seveda pa je pomembna tudi relativno ugodna cena. Še posebej me zanimajo starejši avtomobili, ki so redki. Med drugim sem imel jaguarja letnik 1978. Bil je pravi lepotec, prodal sem ga na Poljsko, v Sloveniji zanj nisem našel kupca. Sicer pa kupci prihajajo k meni iz vseh krajev naše države, najbolj prijazni so Korošci in Prekmurci, so tudi najbolj pošteni, držijo se dogovorov," iz izkušenj pravi Ruedl.
Po potrebi mu pri čiščenju in popravilih vozil pomagajo podizvajalci, sicer pa se tudi sam loti manjšega popravila, še razlaga. Kot večina podjetnikov tudi on meni, da jim država preveč jemlje, dajatve pri uvozu avtomobilov so prevelike.
"Velika ovira so tudi garancije vozil, država zahteva za vozila garancijo za en mesec, ne glede na starost in prevožene kilometre. Če je avto star eno leto in ima prevoženih 20 tisoč kilometrov, moraš dati garancijo en mesec, enako velja za avto, ki je star 30 let in ima prevoženih 500 tisoč kilometrov. Kakor da bi dal človeku, staremu 80 let, garancijo, da bo živel še 15 let," zaključi Damir Ruedl, ki si polni baterije s fitnesom in sprehodi v naravo, v glavnem pa prosti čas posveča družini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta