Soočenje kandidatov za župana Poljčan: Zamejiti odseljevanje

Branka Bezjak Branka Bezjak
28.11.2018 18:21

Poljčane: Tekmeca Stanislav Kovačič in Tomaž Kokot se strinjata, da stroškov urejanja kanalizacije in čistilne naprave občina sama ne bo zmogla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislav Kovačič, ki kandidira z listo podpisnikov ter podporo strank SLS in Desus, in Tomaž Kokot, ki je kandidat stranke SDS
Sašo Bizjak

Tudi v občini Poljčane bodo volivci to nedeljo še odločali o tem, kdo bo prihodnja štiri leta župan. Kakor že pred štirimi leti sta se tudi tokrat v drugi krog uvrstila sedanji župan Stanislav Kovačič, ki kandidira z listo podpisnikov ter podporo strank SLS in Desus, in Tomaž Kokot, ki je kandidat stranke SDS. Sedanji župan, ki je na tem mestu od ustanovitve občine leta 2006, je prejel 45 odstotkov glasov volivcev, Kokot, pretekla dva mandata občinski svetnik, pa 37 odstotkov.
Izzivalec sedanjega župana meni, da lahko Poljčane spet postanejo vodilna občina v Podravju. "Imamo urejene povezave do avtocest, železniške povezave bodo kmalu urejene, kar je ugodno za podjetja, hkrati pa na drugi strani neokrnjeno naravo, ponudbo ekološko pridelane hrane. Pritegniti moramo podjetja, ki bodo tu razvijala visokotehnološka delovna mesta, vzporedno pa zagotoviti stanovanja mladim družinam," našteva 30-letni Kokot. Potem bi lahko Poljčane postale večji magnet za sosednje manjše občine, kot je denimo Majšperk. Tačas pa jim je Slovenska Bistrica bolj konkurenčna, tam so delovna mesta in stanovanja, zato mladi odhajajo tudi tja. "Če nam bo to uspelo zajeziti, smo 'zmagali'," dodaja Kokot. Po sprejetem prostorskem načrtu občine, kar bo predvidoma v prihodnjih dveh letih, bo možnost za gradnjo na več lokacijah po občini in tudi v središču kraja. Tak je primer nekdanjega hotela in kina, ki zdaj zaradi nedokončanih lastniških razmerij propadata, ter območje nekdanjega bazenskega kompleksa.

Sašo Bizjak

Evropsko "podfinanciranje"

"Vsi se strinjamo, da je treba rešiti problem teh zapuščenih objektov, a ne po previsoki ceni. Zdaj nekateri lastniki preprosto preveč zahtevajo," dodaja 59-letni Kovačič. Tudi on izpostavlja naravne in druge turistične danosti, a hkrati dodaja, da je to lahko tudi omejevalno pri umeščanju denimo obrtnih con v prostor. Precej površine je zdaj zavarovane v okviru Nature 2000. Kar zadeva investicije, pa ni kakšne "velike filozofije", pravi sedanji župan.
Denarja zanje je zdaj v dobre štiri milijone evrov vrednem proračunu od 400 do 500 tisoč evrov na leto. S čimer lahko torej pokrijejo davek na dodano vrednost pri kakšnih dveh milijonih evrih evropskega denarja, če bi jih dobili. "Vsi radi na veliko govorijo o tem. Toda naši pogajalci v Bruslju so se zelo slabo izpogajali. Morali bi se tako, da bi lahko slovenske občine vsaj še eno finančno perspektivo črpale denar tudi za osnovno infrastrukturo. Saj je v Sloveniji pri tem še zmeraj znaten primanjkljaj," izpostavlja Kovačič.

V občinskem svetu bodo dobro sodelovali

Med primarnimi projekti omenjata tudi ureditev športnega igrišča pri Osnovni šoli Kajetana Koviča Poljčane ter ureditev atletskega igrišča. Kokot meni, da bi lahko že zdaj marsikaj postorili po fazah, denimo zamenjali podlago, pa tudi gole na nogometnem igrišču, Kovačič na drugi strani izpostavlja, da je treba najprej urediti celotno podlago, temelje, šele nato preostalo. Bistvenih razlik med njima torej ni, oba poudarjata še, da bodo tudi v občinskem svetu, kjer ima zdaj SDS pet svetnikov, Kovačičeva lista pa štiri, še naprej dobro sodelovali, kakor so že v iztekajočem se mandatu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta