Uspehom mariborskega judoista Rudija Blažiča že sledi vnuk Gal, ki ima visoke cilje

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
12.03.2023 03:25

Nadarjeni Mariborčan Gal Blažič, član Judo kluba Železničar, ima visoke cilje. Štiri leta zapored je bil najboljši judoist Slovenije v svoji starostni kategoriji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gal Blažič med treningom
Sašo Bizjak

Po stopinjah najstarejšega člana družine Rudija Blažiča in njegovih uspehov že gre vnuk, še ne 16-letni Gal. Čeprav bo Rudi letos dopolnil 80 let, je kimono od prvega dne njegov prepoznavni znak - še vedno je eden od klubskih trenerjev JK Železničar. Tudi njegova sinova Iztok in Boris sta bila uspešna na blazinah, a Rudijeve slave nista dosegla. Je pa torej na dobri poti, da jo celo preseže Gal Blažič, sin Iztoka in Anje Kaučič. Ta velja za enega najbolj nadarjenih mladih slovenskih borcev na tatamiju. Za njegov športni razvoj in za še nekaj nadarjenih Galovih vrstnikov v klubu skrbita predvsem starša, z izkušnjami pa tudi dedek, saj so vsi trenerji juda.

Trenerji tudi njegovi vzorniki

"Na Gala sem zelo ponosen, v judu je moja kopija, predvsem pa je pomembno, da ima glavo na pravem mestu. Verjamem, da bo odličen judoist in tekmovalec, želim si, da bi bil boljši od mene," je vnuku na dušo popihal dedek Rudi. Zelo zadovoljna z dosedanjim Galovim športnim razvojem sta tudi njegova starša. "Podpirava ga v vseh pogledih, najprej osebnostno, nato strokovno in finančno, kolikor se le da, da si Gal lahko izkušnje nabira na športni poti z nastopi na tekmovanjih in pripravah v Sloveniji in tujini. Svoje znanje z veseljem prenašava nanj, je zelo nadarjen, učljiv in ima veliko volje do trdega dela. Pozna le šolo in telovadnico, druge stvari ga ne zanimajo preveč. Vsakdanje delo na tatamiju rojeva sadove, upava, da bo judu še naprej tako predan, da bo užival v tem športu in se razvil v vrhunskega tekmovalca," sta optimista Iztok Blažič in Anja Kaučič.

Živijo z judom (z desne): Rudi Blažič, Iztok Blažič, Gal Blažič, Anja Kaučič in Boris Blažič
Sašo Bizjak

Gal je svoje športne cilje strnil v en stavek. "Moji cilji v judu so zelo visoki, želim zmagovati na tekmovanjih za evropski in svetovni pokal, na evropskih in svetovnih prvenstvih, končni cilj pa je naslov olimpijskega zmagovalca." Njegov optimizem ima temelje. "Judo treniram že skoraj trinajst let, lahko bi rekel, da sem se rodil na blazinah, vpijam znanje svojih trenerjev, dedka, mame, očeta in strica, ki se trudijo, da sem vsak dan boljši." Gala čaka letos največji izziv do zdaj - nastop na Olimpijskem festivalu evropske mladine (EYOF) letos poleti v Mariboru. "Moj cilj je zmaga," odločno pove dijak prvega letnika športnega razreda II. gimnazije v Mariboru. "V šoli imajo veliko razumevanja za moje športne obveznosti, kar me še dodatno motivira na moji judoistični poti, na kateri je bilo in še bo veliko zmag in zmagoslavij. Judo ni le šport - judo je način življenja," razloži mladenič, ki trenira vsak dan, včasih tudi po dvakrat - in uspehi se vrstijo drug za drugim.

Večkrat že najboljši judoist Slovenije

Galova športna pot gre strmo navzgor, veliko nadarjenost potrjuje na tekmovanjih. "Sem šestkratni zaporedni državni prvak v kategorijah starejših dečkov, mlajših in starejših kadetov, zmagoval sem na tekmovanjih doma, na tekmovanjih v tujini pa posegal po vidnih uvrstitvah, letos sem osvojil bronasto medaljo na evropskem kadetskem pokalu v Neaplju. Štiri leta zapored sem se ovenčal z laskavim naslovom Najboljši judoist Slovenije v svoji starostni kategoriji. Tekmovanj, ki so pred meno, se zelo veselim, upam, da bom na njih posegal po najvišjih mestih in upravičil svoja pričakovanja," še doda simpatični mladenič.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta