V danes zapostavljenem Melju je pomemben del zgodovine Maribora

Klemen Polanec Klemen Polanec
08.03.2020 03:34

V nekdanjo vojašnico vabijo na ogled muzejske postavitve vojskovanj Slovenski vojak skozi stoletja, hranijo pa tudi veliko drugih zanimivih eksponatov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Muzejsko postavitev imajo že nekaj let v vojašnici.
Andrej Petelinšek

Meljska vojašnica, še vedno veličastna zgradba, v svojih prostorih ponuja veliko zgodovine. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Maribor (OZVVS Maribor) je namreč tri svoje sobe namenilo postavitvi vojaškega muzeja, ki so ga poimenovali Slovenski vojak skozi stoletja. Anton Korošec, predsednik omenjenega združenja, je muzej odprl pred osmimi leti. Že ob začetku ogleda sva se oba spraševala, ali Mariborčane sploh zanima uporništvo slovenskega človeka in zgodovina Maribora, predvsem z območja Melja. "Danes je Melje najbolj 'zabačen' del Maribora. Nihče ne skrbi zanj ali pa zelo malo. Tukaj je vse propadlo, industrije skoraj ni več. Je pa Melje vseeno znamenito. Žalostno je, da skoraj nihče ne ve, da se je zadnjih 150 let vsa mariborska zgodovina odvijala tu," pove Korošec. Spomnil je tudi na Nikolo Teslo. "Cel svet praznuje Teslo, pri nas pa je bil skoraj leto dni, pa niti ne vemo za to," pove Korošec le eno od mnogih zgodb Maribora.

Spomenik vsem žrtvam, ki so umrle v bombnih napadih od 7. januarja 1944 do 12. aprila 1945
Andrej Petelinšek
Anton Korošec 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta