V Lovrenc na Pohorje so pripeljale lutke: Največje priznanje nam dajo otroci, ki vedno napolnijo dvorano

Anžej Bečan
29.03.2020 03:25

Po sodelovanju na lutkovni delavnici so se ljubiteljice lutk iz kraja povezale v društvo Sovice in pričele konstantno pripravljati predstave. Uvedle so tudi abonma, redno gostujejo tudi v drugih krajih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lutkarice Sovice (od leve) Nataša Brezovnik, Alenka Godec, Mateja Bečan, Barbara Mert in Natalija Kraner s prve predstave Mrzla zimska noč leta 2013
Anžej Bečan

Poleg kulturnih in športnih društev v kraju aktivno deluje tudi Lutkovno društvo Sovice, ki je od svoje ustanovitve leta 2013 do danes za domače otroke izvedlo osemnajst lutkovnih uprizoritev. Amaterske lutkarice so Nataša Brezovnik, Alenka Godec, Natalija Kraner, Barbara Mert in Mateja Bečan. Povedale so, kako so se našle, kako poteka njihovo delo in o svojih predstavah.
Kaj je bil povod za ustvarjanje na področju lutkovnega gledališča?
Nataša Brezovnik: "Že leta 2012 smo se po naključju zbrale in v okviru otroških Jezernikovih delavnic pripravile igro z naslovom Rdeča kapica. Otroci so bili nad igro navdušeni. Razmišljale smo, da bi lahko bili naši najmlajši deležni več lutkovnih dogodkov v občini, nato smo leta 2013 ustanovile društvo. Združile smo moči, začele načrtovati in ustvarjati lutkovne predstave. Sčasoma smo začele tudi gostovati."
Kako si razdelite zadolžitve?
Alenka Godec: "Srečamo se enkrat tedensko. Po potrebi imamo vaje pogosteje, denimo pred predstavami in revijami. Delo je sedaj že utečeno, nekako vsaka ve, kaj je treba postoriti. Preden se lotimo nove predstave, zbiramo ideje za igre, včasih skupaj, drugič vsaka zase. Največkrat nato skupaj izberemo zgodbo, zapišemo besedilo, ga beremo, preoblikujemo, dodajamo in odvzemamo, da dobimo podobo, s katero smo zadovoljne in za katero se nam zdi, da bo dobro sprejeta med gledalci. Lutke v večini izdela Nataša, ki ji to delo gre najbolje od rok, druge pomagamo, kolikor le zmoremo. Za predstavo je pomembna tudi glasbena spremljava, ki dogajanje podpre in zgodbo naredi prepričljivo. Za glasbeno podobo v večini primerov poskrbi Mateja. Po izbiri zgodbe in izdelavi lutk vaje nadaljujemo z lutkami, medsebojno se opazujemo in si svetujemo, da je igra na koncu čim boljša. Pred predstavo si zamislimo tudi smiselno sceno, uporabimo že obstoječe scenske elemente in pri vsaki predstavi kaj novega dodamo. Naše predstave so plod našega skupnega dela. Skupaj smo to, kar smo, medsebojno se dopolnjujemo in to nas povezuje vsa ta leta."

Med lanskimi prejemniki občinskih nagrad je bila tudi predstavnica Lutkovnega društva Sovice Nataša Brezovnik (desno)
Tomaž Potočan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta