(VIDEO in FOTO) Nogometni klub Maribor širi bazo krvodajalcev

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.08.2022 16:58

V dveh dneh na krvodajalskih akcijah v Ljudskem vrtu pričakujejo do 300 odvzemov krvi, dvestotič kri daroval Bojan Gamse. Ob rednih darovalcih se pri Rdečem križu veselijo tudi debitantov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z akcijo v Ljudskem vrtu bodo zaloge krvi znova zapolnjene.
Sašo Bizjak

Četudi začetek sezone za vijoličaste nogometaše rezultatsko ni najboljši, navijači 16-kratnim državnim prvakom stojijo ob strani. Že enajst let zvestobo izkazujejo z množično udeležbo na krvodajalski akciji Vijol'čna kri za vse ljudi. Danes so prostore Ljudskega vrta, kot je to tradicionalno ob koncu poletja, v sodelovanju z NK Maribor zasedli zaposleni iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor in člani Rdečega križa Maribor. Prvi dan akcije je kri darovalo 119 ljudi, med njimi tudi krvodajalec dvestokratnik Bojan Gamse iz Maribora. Jutri se bo s krvodajalci družil nekdanji kapetan Maribora Marcos Tavares.

Primer dobre prakse

Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor je povezovanje z društvi in športnimi klubi izpostavila kot primer dobre prakse v sistemu krvodajalstva: "Odzivnost populacije je takrat večja, s tem širimo bazo krvodajalcev." Avgusta so imeli z zalogami krvi nekaj težav, pomagati so si morali s krvjo iz Celja in Ljubljane. Z akcijo v Ljudskem vrtu bodo zaloge znova zapolnjene.

Bojan Gamse je krvi daroval dvestotič, petič v akciji Vijol'čna kri za vse ljudi.
Sašo Bizjak

"Odziv krvodajalcev je letos podoben kot v minulih letih. Letos imamo tretjič sistem naročanja, zato pred Ljudskim vrtom ni množic v vrstah kot pred leti, kar je za krvodajalce prednost. Od nekdaj smo znani, da na našo akcijo nekateri krvodajalci pridejo prvič in z nami tudi ostanejo, naslednje leto pa s temi krvodajalci pride še kdo," nam je dejala pobudnica akcije in goreča navijačica vijoličastih Mojca Pepelnik. Tudi letos krvodajalci vijolične krvi prejmejo simbolično nagrado, letos je to vijoličasta majica.

Sašo Bizjak

Akcija je vsako leto uspešna

Navijač Žiga je bil v četrtek s kombijem na tekmi Maribora v Romuniji, v nedeljo je videl zmago vijoličastih na Fazaneriji, v ponedeljek zjutraj pa je v Ljudskem vrtu, kjer skrbi za igrišča, daroval kri. "Letos darujem prvič. Kot je treba v težkih trenutkih pomagati Mariboru, pomagamo tudi na drugačne načine. Vem, da kri potrebujejo, in čas je bil, da se tudi jaz odločim, da sodelujem v akciji," nam je dejal debitant med krvodajalci.

Sekretarja območne službe Rdečega križa Metoda Dolinška veseli, da pri najtrofejnejšem slovenskem nogometnem klubu nadaljujejo sodelovanje pri organizaciji krvodajalskih akcij in promociji krvodajalstva. "Veseli me, da je NK Maribor kot pomemben družbeni dejavnik v mestu in okolici prepoznal svojo vlogo ter svojo dejavnost povezal s krvodajalstvom. Akcija je vsako leto uspešna. Veseli smo, da je izvedena ob zaključku poletja, ko se naša življenja vračajo v ustaljene tirnice in so povečane tudi potrebe po krvi," je poudaril Dolinšek.

Sašo Bizjak

Naj bo to informacija za delodajalce

Bojan Gamse, ki je od Rdečega križa prejel posebno plaketo, je prvi krvodajalec na severovzhodu Slovenije, ki je kri daroval dvestokrat. "To je redkost v Sloveniji, človek to težko doseže. To pomeni, da je zvest krvodajalec. in kar je bistvo - ves ta čas je zdrav, saj lahko kri daruje le zdrav človek. Naj bo to informacija za delodajalce: dobro je, da delavcem omogočite krvodajalstvo, saj so vsi ti ljudje redno zdravstveno pregledani. Zdrava delovna sila pa je v interesu delodajalca. Pri tej akciji je ob visokem številu odvzemov v dveh dneh pomemben tudi glas o krvodajalstvu, ki gre naprej. To je dejavnost, ki jo je smotrno podpirati. Veseli smo, da vsako leto nagovorimo nove krvodajalce," je zadovoljen Dolinšek.

Bojan Gamse
Sašo Bizjak

Prvič je kri darovala strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda, med krvodajalci je bil tudi nekdanji odbojkar in odbojkarski trener Peter Možič.

Sašo Bizjak

Skrb vzbujajoče je, da je med rednimi krvodajalci vedno manj mlajših. "Zvestobe ni toliko kot nekoč. Ljudje darujejo po enkrat na leto, čeprav bi jo lahko moški na tri mesece, ženske pa na štiri. Pri prvem odvzemu nimamo takšnih težav, mladi radi darujejo, so solidarni, toda trajnih krvodajalcev pa ni," je še povedal Dolinšek. Kot rešitev vidi prevetritev sistema krvodajalstva, nagrajevanje krvodajalcev v obliki priznanja v družbi in ugodnosti v zdravstvenem sistemu.

Bojan Gamse
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta