Zakaj največ turistov Maribor obišče poleti

Klemen Polanec Klemen Polanec
09.08.2019 17:52

Mariborski turizem beleži rekordne rezultate, toda kdo so pravzaprav turisti, ki v vedno večjem številu prihajajo v mesto ob Dravi? Je Maribor predvsem tranzitna destinacija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mariborski turizem beleži rekordne statistične rezultate v obdobju od januarja do junija glede na podatke Zavoda za turizem Maribor - Pohorje. Rast števila prenočitev v primerjavi s prejšnjim letom je večja za 10 odstotkov, medtem ko je rast prihoda turistov 7-odstotna.
Gre za 88.088 gostov, ki so Maribor obiskali v prvi polovici letošnjega leta, od teh je bilo 16 odstotkov domačih gostov in 84 odstotkov tujih. Skupno so v mestu ustvarili 212.469 prenočitev, povprečen čas bivanja pa je 2,41 dneva. Gre za statistične rezultate, ki presegajo rast prenočitev in prihodov tudi na nacionalni ravni.
A kljub temu turistična zgodba Maribora vendarle ni tako rožnata, kot je videti na prvi pogled. Medtem ko mesto dosega nove rekorde, se recimo Miran Ferk, lastnik družbe Playgreen, sprašuje, ali je še smiselno vztrajati pri upravljanju pohorskih hotelov. O tem, kdo so pravzaprav turisti, ki v vedno večjem številu prihajajo v Maribor, smo se zato pogovarjali s hotelirji, ponudniki prenočitev in tudi s turisti.

Prenočijo na poti do hrvaške obale

Da so poletni meseci res tisti, ki v Maribor privabijo največ turistov, trdijo tako pri Zavodu za turizem Maribor - Pohorje kot različni hotelirji. "Še zmeraj največ gostov zabeležimo v poletnih mesecih zaradi izrazite tranzitne turistične sezone," pravi Vasja Ilešič, predsednik združenja malih hotelirjev v Mariboru in direktor Hotela Betnava. Podobnega mnenja je tudi Alenka Brglez, vodja Hotela Maribor: "Število gostov se mesečno, sezonsko spreminja, najbolj aktivni meseci so poletni, ko beležimo najvišje odstotke zasedenosti." Manjši hostel Residence Meljska pa recimo posluje samo v poletnih mesecih, saj zunaj sezone gostijo študente programa Erasmus.
​Kljub novim rekordom podatki Zavoda za turizem kažejo, da je povprečna doba bivanja v Mariboru 2,41 dneva. Je Maribor tako res le tranzitna destinacija turistov? "Pri nas je povprečje bivanja samo 1,46 prenočitve. Po eni strani gre za tranzitne goste, za katere vemo, da samo prenočijo na poti do hrvaške obale, po drugi strani pa so poslovni gostje, ki prav tako prenočijo v povprečju eno ali največ dve noči. Ti gostje prinašajo premalo zaslužka, saj so stroški pri tako majhnem številu prenočitev največji," odgovarja Ilešič. Tudi hostel Residence Meljska obiskuje največ tranzitnih gostov. "Večinoma imamo poleti samo tranzitne goste, ki ostanejo dan ali dva," pravi Nastja Bratoš, direktorica hostla.

Majhno mesto, ki si ga ogledaš v eni uri

Prvi stik turistov z mestom ob Dravi je običajno Turistično informacijski center Maribor, ki stoji ob frančiškanski cerkvi. Tukaj smo ustavili kar nekaj turistov in izvedeli, da prihajajo iz vseh držav Evrope, od Francije, Belgije, Španije do Nizozemske, Islandije in Litve. "Lepo mesto imate, je mirno, majhno in tudi ljudi ni videti prav veliko," je komentiral par iz Madrida, ki je z dvema otrokoma Maribor obiskal samo za en dan na poti v Dubrovnik. Podobne zgodbe smo slišali tudi od drugih turistov, ki so v Mariboru preživeli le eno noč, nekateri tudi samo nekaj ur.

Saso Bizjak

Pritegnili so jih parki, veselijo se Pohorja

​Čeprav smo srečali največ tranzitnih turistov, smo naleteli tudi na izjemi. "Po brskanju na internetu smo čisto po naključju naleteli na Maribor, zdel se nam je majhen in miren, zato smo se tukaj odločili počitnikovati," je povedala družina iz Nizozemske. "Radi imamo naravo, pritegnili so nas parki, ki jih je tukaj kar veliko glede na slike. Čeprav smo tukaj šele nekaj ur, nam je všeč, zelo pa se veselimo ogleda Pohorja," so dodali in še razkrili, da bivajo v hotelu Habakuk, v Mariboru pa bodo ostali kar en teden.

Še več denarja za promocijo

Na vprašanje, kako v Maribor privabiti več gostov ali kako podaljšati njihovo bivanje, nima nihče konkretnega odgovora. Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, meni, da je treba še več fokusa nameniti promociji. "Povečati obseg promocije na tujih trgih, predvsem na Nizozemskem, v Veliki Britaniji, Belgiji, Franciji in v skandinavskih deželah - to so trgi, kamor bi v prihodnje morali nameniti večji del promocijskih sredstev," je prepričana direktorica, ki zraven promocijskih aktivnosti v tujini izpostavlja tudi pomembnost osredotočenosti na domači trg.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta