Že dolga leta jih druži ljubezen do petja

ŠTR
18.05.2019 06:17

Člani vokalne skupine Urban vabijo 22. maja na koncert v mariborsko Kazinsko dvorano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani vokalne skupine Urban
Arhiv skupine

Nastanek vokalne skupine Urban je bil spontan in uspešen poskus skupine študentov, da vsakdanja srečanja formalizirajo v obliki moške pevske skupine, saj se je vsako njihovo druženje prepletalo s prepevanjem slovenskih narodnih in pivskih pesmi. Vseh devet ustanovnih članov je ob ustanovitvi leta 1980 še prepevalo v mariborskem akademskem pevskem zboru, takrat imenovanem APZ Boris Kraigher. Ker so srečanja potekala v osrčju vinorodnega območja v okolici Maribora, ni slučaj, da so si ime hriba s čudovitimi vinogradi izbrali za ime skupine.
Vsi novejši člani skupine so bili praviloma dolgoletni člani Akademskega pevskega zbora Maribor, torej pevci z zborovskim predznanjem in veliko ljubeznijo do petja. Tudi umetniški vodje so bili največkrat kolegi iz zborovskih vrst. V skupini še prepevajo štirje ustanovni člani od devetih, od tega trije brez prekinitve. V skupini se je v različnih obdobjih zvrstilo okoli 40 pevcev in osem umetniških vodij. Trenutno v skupini prepevajo Ladislav Fidler, Zdravko Ledinek, Marjan Žagar, Vlado Borovinšek, Ivan Čuček, Boris Klančar, Igor Murgel, Drago Sagadin, Rado Vračko, Drago Bračič, Milan Heinc, Vito Korpar, Dušan Markoli, Saša Šauperl, Matevž Ulrih, Zlatko Hren, Matej Jemenšek, Zvone Raušl, Miljan Senčar in Bogdan Pučko.
Trenutno skupina šteje dvajset pevcev, ki delujejo pod umetniškim vodstvom profesorja Bojana Goriča. Poleg narodnih in umetnih slovenskih pesmi pojejo tudi pesmi drugih narodov. Delujejo v okviru lastnega Kulturno-umetniškega društva Urban. Delovanje skupine v zadnjih letih obsega izvedbo številnih nastopov na proslavah, obletnicah, turnejah in gostovanjih doma in v tujini. Del repertoarja so predstavili na treh zgoščenkah. Redno sodelujejo na območnih revijah pevskih zborov in skupin. Odmeven projekt so izvedli leta 2004 - desetdnevno turnejo po deželah osrednje Azije. Naslednji večji projekt je bila štirinajstdnevna turneja po Kanadi in Severni Ameriki v letu 2006, na kateri so s pesmijo razveselili veliko slovenskih izseljencev v teh dveh državah. Leta 2011 so odšli na turnejo po Češki, na kateri so med drugim koncertirali v sloviti Plečnikovi cerkvi. Peli so že v Nemčiji, Avstriji, na Slovaškem, letos jih čaka BiH. Tokrat pa vabijo na koncert, ki bo v sredo, 22. maja, ob 19.30 v Kazinski dvorani v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta