(KOMENTAR) Plače, plače ...

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.09.2024 06:26

Vsekakor so dvigi plač, tudi funkcionarskih, nujni. A mora tudi pojasnilo, komu in zakaj toliko več, piti vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Nadaljevanje pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Pogajanja. Javni sektor. klemen Boštjančič, Franc Props, Branimir Štrukelj, Frančišek Verk, Irena Ilešič Čujovič
Foto: Robert Balen

Višina plače in ali si jo nekdo zasluži, je v slovenski družbi priljubljena, a hkrati zelo občutljiva tema. Debata se običajno še bolj razvname, ko beseda nanese na plače tistih, ki držijo v rokah vzvode oblasti, naj si bo državne ali lokalne. Resda te pogosto kar same po nepotrebnem prilijejo olja na ogenj z retoričnimi cvetkami, ki dokazujejo, kako odtujene so od realnosti, ki jo živijo sleherniki v tej državi.

Spomnite se samo predsednika vlade Roberta Goloba, ki je lani potarnal, da mora zdaj živeti od prihrankov, saj plača ne zadostuje za življenjski standard, ki ga je navajen. Še bolj se je z izjavo o svoji premierski plači proslavil Borut Pahor leta 2010. "Od svoje plače ne morem preživeti meseca in živim od tega, kar sem zaslužil prej. Tako da boste vedeli, da niste edini, ki se borite iz meseca v mesec, ampak se tudi predsednik vlade," je tolažil študente. Te izjave so toliko bolj nepotrebne, ker je vsakemu jasno, da posamezni funkciji ob statusu in odgovornosti, ki ju ta prinaša, pritiče primerna plača. Primerna temu, kar si država glede na svojo javnofinančno kondicijo lahko privošči. 

Dejstvo je, da so bila plačna razmerja v javnem sektorju, katerega del so tudi funkcionarji, že davno porušena. Tako se je dogajalo, da je vrsta javnih uslužbencev, ko so jim prišteli vse dodatke, prehitevala po višini plače ne le svoje direktorje, ki sicer sodijo v drugo kategorijo in se jim bodo plače, če bo plačna reforma realizirana, tudi občutno popravile, temveč tudi marsikaterega funkcionarja. Da bi bilo treba dvigniti plače funkcionarjev za 20 do 40 odstotkov, je že pred petimi leti pozival tedanji predsednik računskega sodišča in zdaj nesojeni komisar Evropske komisije Tomaž Vesel. Ni bil edini, ki je svaril pred negativno selekcijo, pred tem, da ne bo več kandidatov, ki bi bili pripravljeni prevzeti najodgovornejše položaje v državi. Strinjamo se lahko, da je negativna selekcija že močno na delu in da kdaj z rdečico na licu zremo v like, ki sedijo v izvršni in zakonodajni veji oblasti. Ti bodo zdaj poskrbeli, da se jim bodo plače zvišale za več deset odstotkov.

Resda bodo hiteli pojasnjevati, da bo povišica v celoti realizirana šele 2028 in da tako ne skrbijo za svoje plače, kot je že večkrat povedal finančni minister. Pa vendarle. Plačne povišice bodo vsi, tudi funkcionarji, občutili že prihodnje leto. Poleg tega nam prav premier Golob, medtem ko ne more pokazati rezultatov bogatih obljub iz začetka mandata, vse pogosteje dopoveduje, da za uresničitev obljubljenega potrebuje še en mandat. Torej bi vladal še vsaj do leta 2030. Zato so razlage o tem, da pri plačah ne mislijo nase, podcenjevanje javnosti. In to je tisto, kar javnost, ko gre za nosilce oblasti, najbolj zameri. Vsekakor so dvigi plač, tudi funkcionarskih, nujni. A mora tudi pojasnilo, komu in zakaj toliko več, piti vodo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta