(FOTO) Posledice vojne za gospodarstvo: Izolacija kot začetek snežne kepe

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
25.03.2022 05:00

ZDA in Evropska unija si bodo prizadevale za izključitev Rusije iz Svetovne trgovinske organizacije, kar bi znatno otežilo in podražilo mednarodne trgovinske in investicijske aktivnosti z Rusijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
H&M, McDonald's, Ikea, Louis Vuitton, Chanel, Prada, Gucci, Dior, Apple, Mastercard, Visa, OBI ..., seznam podjetij, ki so se na tak ali drugačen način umaknila iz Rusije, presega že 400 imen. 
Reuters

Popolni in delni umiki, zmanjšanje poslovnih in investicijskih aktivnosti, prekinitev gospodarskega sodelovanja ..., vse to so oblike zmanjšanja ekonomskih aktivnostih tujih korporacij v Rusiji in z njo. Po mesecu dni ruske agresije v Ukrajini je bilanca pravzaprav strašljiva. Apple, McDonald's, Mercedes-Benz, Volkswagen, H&M, Spotify, IKEA, Disney, Warner Bros, Expedia, Adidas, Exxon mobil, Harley-Davidson ..., stotine podjetij, več kot 400 multinacionalk, se je na tak ali drugačen način umaknilo iz Rusije, (delno) ustavilo tam poslovanje, investicije, začasno ali trajno. Posledice teh ukrepov ob koncu leta ne bodo prizanašale poslovnim bilancam teh podjetij, a makroekonomski učinek umika bo bistveno širši.

Cena ohranjanja javne podobe

Dr. Romana Korez Vide: "Zaradi političnih aspiracij trenutnega ruskega vodstva bosta rusko gospodarstvo in ruska družba kaznovana."
Osebni arhiv

"Zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki je privedla do številnih mednarodnih gospodarskih sankcij, je najprej strmo upadla vrednost ruske valute, vezi med glavnimi moskovskimi finančnimi institucijami in zahodnimi trgi so se pretrgale. Poslabševati se je začelo tudi širše rusko makroekonomsko okolje, s tem pa poslovno okolje za številna tuja podjetja," situacijo zadnjega meseca oriše doc. dr. Romana Korez Vide, docentka za področje mednarodne ekonomije in poslovanja z Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.

Sogovornica predvsem vedno večji pozornosti in zgražanju svetovne javnosti nad dejanji Rusije pripisuje odgovornost, da je sprožila eskalacijo odhodov največjih večnacionalnih podjetij iz Rusije, ki so se zbala tudi za svojo javno podobo. "Do 10. marca je tako 325 mednarodnih podjetij prekinilo ali zmanjšalo svoje poslovanje z Rusijo. Poleg številnih bank, borz in drugih pomembnih finančnih podjetij ter energetskih podjetij so na tem seznamu visokotehnološka podjetja in po prihodkih največja podjetja na svetu," pravi Korez Videtova in dodaja, da je stopnja distanciranja teh podjetij od Rusije različna: "Veliko jih je popolnoma izstopilo iz države ali pa so ustavila vse dejavnosti, prodajo, storitve ali pošiljke. Nekatera druga podjetja so prekinila le del svojih poslov z Rusijo ali pa so obljubila, da ne bodo sodelovala pri novih poslih ali naložbah."

Preberite komentar o posledicah vojne na gospodarstvo

Fortune, ki spremlja analitiko gospodarskih umikov iz Rusije, je do prve polovice tega tedna zabeležil že več kot 400 podjetij, pri čemer jih je razdelil v štiri kategorije; 150 podjetij je povsem ustavilo aktivnosti in poslovanje v Rusiji, 178 jih je začasno prekinilo aktivnosti in puščajo odprte možnosti za povratek, 74 podjetij je zmanjšalo obseg svojega poslovanja v Rusiji, v nekaterih primerih tudi z zamikom investicij, 34 pa je takšnih, ki kljubujejo zahtevam po umiku z ruskega trga oziroma zmanjšanju svojih aktivnosti. Jasno je, da so predvsem svetovalci, odvetniki, računovodje, tudi športne lige in ponudniki tehnoloških storitev ukrepali hitreje in lažje kot kapitalsko intenzivna industrijska podjetja ali trgovci na drobno z veliko bazo lokalne delovne sile. Plačevanje slednji je sploh pomembno, že zato, da podjetja z ruskimi državljani ohranjajo dobre odnose.

Rusija izgublja vezi

Različne oblike umikov podjetij iz Rusije po sogovorničinih besedah predstavljajo negativne posledice za ruski trg dela in ruske davčne prihodke. "Rusija pričenja izgubljati vezi z globalnim trgom in globalno tehnologijo. ZDA in Evropska unija si bodo prizadevale za izključitev Rusije iz Svetovne trgovinske organizacije, kar bi znatno otežilo in podražilo mednarodne trgovinske in investicijske aktivnosti z Rusijo," ocenjuje Romana Korez Vide. "Zaradi političnih aspiracij trenutnega ruskega vodstva bosta rusko gospodarstvo in ruska družba kaznovana z vsemi negativnimi posledicami mednarodne gospodarske in politične izolacije: rastjo cen in inflacijo, slabitvijo valute, oteženim izvozom, pomanjkanjem zaradi prepovedi izvoza v Rusijo, odlivom kapitala, znižanjem davčnih prihodkov, višanjem brezposelnosti, višanjem javnofinančnega primanjkljaja, zmanjšanjem dostopa do novega znanja, nezmožnostjo izkoriščanja prednosti digitalne ekonomije, zvišanim deželnim tveganjem z vsemi negativnimi posledicami za mednarodne poslovne partnerje."

Po njenem mnenju bo dolgoročnost negativnih posledic za Rusijo povezana s sposobnostjo EU, da postane od Rusije energetsko neodvisna in od prihodnjih odnosov Rusije s Kitajsko. "Glede na izjemno velik trg ruskih odjemalcev in ruskih dobaviteljev v panogah zunaj energetike bo izolacija Rusije od svetovnega gospodarstva v različnih razsežnostih negativno vplivala tudi na gospodarstva, ki so z Rusijo tesno integrirana na področju mednarodnih poslovnih aktivnosti," zaključuje Korez Videtova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta