Mednarodna ženska akademija za inovacije na podeželju bo novembra potekala na Hrvaškem

M. S.
07.09.2024 06:00

Uporaba novih tehnologij in pridobivanje veščin za širjenje priložnosti v podeželskih skupnostih sta v ospredju programa Evropske akademije za vodenje. Prijave zbirajo do 30. septembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cilj akademije je odločno zmanjšati oziroma izničiti dvojni razkorak, in sicer razkorak med spoloma ter razkorak med urbanimi in podeželskimi območji.
Huawei

Ženska akademija za inovacije na podeželju, ki je del prestižne Huaweieve Evropske akademije za vodenje, bo v svoji drugi izdaji med 17. in 21. novembrom letos potekala na Hrvaškem. Enotedenska akademija bo gostila podjetnice, inovatorke in voditeljice prihodnosti z evropskih podeželskih območij. Namen akademije je udeleženke opolnomočiti z veščinami, ki so potrebne za spodbujanje inovacij v njihovem lokalnem okolju, in z veščinami, ki predstavljajo pomembne temelje za svet v prihodnosti - svet, ki ga bosta zaznamovala digitalni in zeleni prehod.

Huaweieva Evropska akademija za vodenje je s svojimi programi od leta 2021 k prijavi pritegnila več kot 12.000 posameznic z vsega sveta. Del Evropske akademije za vodenje je tudi Poletna šola za ženske voditeljice v digitalni dobi, ki je letos potekala v Varšavi. Ženska akademija za inovacije na podeželju bo potekala drugič, prvič je edinstveno priložnost ženskam iz podeželskih okolij ponudila leta 2022 v Španiji.

K prijavi spodbujajo tudi mlade ženske, ki so zapustile svoje rodne vasi, da bi študirale v mestu, a še vedno želijo prispevati k svoji lokalni skupnosti. 
Huawei

Ženske predstavljajo polovico svetovnega prebivalstva, a se še vedno soočajo s številnimi strukturnimi izzivi, ki mnogim preprečujejo, da bi v celoti izkoristile svoj potencial. Cilj akademije je odločno zmanjšati oziroma izničiti dvojni razkorak, in sicer razkorak med spoloma ter razkorak med urbanimi in podeželskimi območji. Oba dejavnika preprečujeta ženskam na podeželju in na demografsko ogroženih območjih, da bi postale voditeljice, ki jih naš svet potrebuje.

Akademija sprejema ženske s podeželskih območij 37 držav, tudi iz Slovenije

Na akademijo se lahko prijavijo ženske s podeželskih območij v 37 državah, od teh iz 27 držav članic EU, šestih držav Zahodnega Balkana in Ukrajine ter treh držav, ki letos sodelujejo prvič, to so Islandija, Švica in Turčija. Neodvisna žirija bo izbrala ženske, ki želijo prispevati k spremembam, ne glede na to, ali so specialistke na področju kmetijstva, inženiringa ali ekološkega turizma ali pa se morda vidijo kot kmetice, poslovne ženske ali celo digitalne nomadke.

K prijavi spodbujajo tudi mlade ženske, ki so zapustile svoje rodne vasi, da bi študirale v mestu, a še vedno želijo prispevati k svoji lokalni skupnosti. Polno štipendijo, ki v celoti pokriva stroške udeležbe, bo prejelo 20 kandidatk. To ponuja enake možnosti za vse in zagotavlja, da nobena udeleženka ne bo zapostavljena.

Udeleženke bodo na akademiji sodelovale z najboljšimi strokovnjaki s svojih področij. Mary Coughlan, nekdanja podpredsednica irske vlade, je udeleženkam leta 2022 povedala: "Upam, da se zavedate priložnosti, ki jo imate danes tukaj. Verjamem, da bo program v vas vzbudil strast in vas opolnomočil za vaše delo. Tako strast kot opolnomočenost sta izjemno pomembna dejavnika za ženske, še posebej za ženske na podeželju." Udeleženke prve izdaje je pozdravila tudi članica Evropskega parlamenta Iratxe García Pérez, ki je dejala: "Spodbujanje aktivne udeležbe žensk, zlasti žensk na podeželju, je nujno za izgradnjo enakopravne Evrope. Prepričana sem, da bo Evropska akademija za vodenje podprla boj za bolj pravičen, enakopraven in boljši svet."

Begoña Pérez Villarreal, direktorica EIT Food CLC South, je dodala: "Vidimo, kako pomembna je tehnologija in kako pomembna bo v prihodnosti. Vidimo pa tudi, da se s tehnologijo še vedno ukvarja zelo malo žensk. Zato jih želimo spodbuditi in olajšati njihov karierni razvoj v različnih panogah."

Poseben poudarek na podjetništvu in uporabi novih tehnologij na podeželju

Organizatorji so v letošnjem programu poseben poudarek namenili podjetništvu in uporabi novih tehnologij na podeželju. Program zajema vse od digitalizacije malih in srednje velikih podjetij, načinov za dostop do financiranja in zagotavljanja trajnosti poslovanja pa vse do raziskovanja moči povezovanja in potenciala, ki ga ponujajo najsodobnejše inovacije pri oblikovanju bolj zelene prihodnosti. Udeleženke bodo sodelovale na inovativnih delavnicah, v panelnih razpravah in debatah.

Tony Yong Jin, podpredsednik Huaweia za evropsko regijo, dodaja: "Ta program je del Huaweieve nenehne zaveze k digitalni vključenosti. Želimo zakrpati vrzel med spoloma, med urbanimi in podeželskimi območji ter ustvariti svet, kjer so podeželske skupnosti opolnomočene s podporo tehnologije, da nas popeljejo v bolj trajnostno prihodnost."

Ženska akademija za inovacije na podeželju bo potekala drugič, prvič je edinstveno priložnost ženskam iz podeželskih okolij ponudila leta 2022 v Španiji.
Huawei

Selina Wen, glavna predstavnica Huaweia pri evropskih institucijah, je dodala: "Ključno je, da so državljani aktivni udeleženci pri izgradnji zelene in digitalne prihodnosti Evrope. Želimo, da bi ženske postale voditeljice tehnološke revolucije, in res smo veseli, da z našimi evropskimi partnerji delimo isti cilj, saj so se tudi oni pridružili našim prizadevanjem za promocijo vključenosti in nediskriminacije." Berta Herrero, direktorica Evropske akademije za vodenje in vodja za raznolikost, enakost in vključenost pri Huaweiu Evropa, pa je prepričana, da so "podeželska območja Evrope zaklad, ki ga je treba ceniti in zaščititi. V vsaki vasi je podjetnik, inovator ali vodja, ki ni mogel v celoti izkoristiti svojega potenciala. Ženska akademija za inovacije na podeželju pa podpira podeželske ustvarjalke sprememb pri gradnji skupnosti, o kateri vsi sanjamo."

Kandidatke, ki se želijo udeležiti Ženske akademije za inovacije na podeželju, se lahko prijavijo na spletni strani https://www.europeanleadershipacademy.eu/. Prijave so odprte do vključno 30. septembra, vsebovati pa morajo podrobnosti o tem, kaj je motivacija za prijavo, torej motivacijsko pismo, in seznam dosedanjih izkušenj (življenjepis).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta