Visokotehnološko okolje je ugodno tudi za zeleni prehod

Avstrijska Koroška je vodilna dežela na področju trajnostnega gospodarstva v Evropi. Ker postavlja nov standard energetske samooskrbe, ji pravijo tudi trajnostna baterija Avstrije. V evropskem okviru pa ji zaradi prisotnosti visokotehnoloških podjetij pravijo tudi evropska Silicijeva dolina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroška je tudi zelena destinacija in vodilna regija v Evropi, ko gre za trajnostno gospodarstvo. Kot regija zelenega gospodarstva se je uveljavila prav zaradi uporabe obnovljivih virov energije.
Michael Stabentheiner

Predvsem pametna specializacija in zeleno gospodarstvo sta ključna stebra strategije razvoja avstrijske Koroške, ki stavi tudi na visoko tehnologijo, elektroniko in umetno inteligenco, ponuja pa še številne programe subvencioniranja raziskav, inovacij in internacionalizacije. Avstrijska Koroška je tudi mednarodno logistično središče na jugu države, ki po zaslugi železnice Koralm in logističnega centra Austria Süd postaja vedno pomembnejša na logističnem zemljevidu regije Alpe-Jadran. Skupni imenovalec vsem aktivnostim in usmeritvam pa je trajnost oziroma zeleni prehod, ki bo do nje pripeljal. 

Okolje z izjemnimi pogoji za rast čaka podjetnike in njihova podjetja, tudi slovenska, na avstrijskem Koroškem. Strategija zvezne dežele, najjužnejše pri naših severnih sosedih, je jasno začrtana - in prav vsi členi ekosistema ji dosledno sledijo. Prvi pravi naslov za spoznavanje novih priložnosti in novih potencialnih poslovnih partnerjev je spletno mesto https://carinthia.com/sl/, portal z vsemi ključnimi informacijami za vaš posel in življenje na avstrijskem Koroškem. 

Znanstveni in tehnološki parki sobivajo z akademskim okoljem 

"Če razmišljate o pametni specializaciji, lahko na avstrijskem Koroškem izkoristite sistem tehnoloških parkov. Znanstveni in tehnološki park Lakeside je v bližini univerz. Univerza v Celovcu je v njegovi neposredni bližini, tam so tudi inkubatorji za zagonska podjetja, Build! Gründerzentrum in drugi, tudi raziskovalne inštitucije, kot sta Fraunhofer in Joanneum, seveda pa so tam tudi podjetja. Zgolj park ponuja izjemen potencial za partnerstva in sodelovanje," pravi mag. Simon Pöpperl iz Carinthia Regionmarketing. 

Na avstrijskem Koroškem gospodarstvo neposredno sodeluje z raziskovalnimi in razvojnimi inštitucijami, z izobraževalnim sektorjem in tudi z inovacijskim okoljem. "In to je podoba avstrijske Koroške, ki jo želimo izpostaviti, poudarjati. To je namreč zastavljena pot, ki ji dežela sledi," pravi mag. Simon Pöpperl. 

Znanstveni in tehnološki park Lakeside je v bližini univerz. Univerza v Celovcu je v njegovi neposredni bližini, tam so tudi inkubatorji za zagonska podjetja, raziskovalne inštitucije, podjetja ...
Babeg.at

Ne le v neposredni bližini znamenitega Vrbskega jezera, znanstveni in tehnološki park Lakeside, največji tehnološki kampus na avstrijskem Koroškem, je tudi v neposredni bližini tamkajšnje univerze in tehnoloških podjetij. Na 34.000 kvadratnih metrih površin danes v več kot 70 podjetjih in raziskovalnih institucijah deluje približno 1300 ljudi, med njimi so tudi raziskovalci v uveljavljenih organizacijah, kot so Joanneum Research, Lakeside Labs in AIT – Austrian Institute for Technology. Lakeside Park pa je tudi del Educational Labs, izobraževalnega projekta za tako imenovane predmete MINT, torej matematiko, informatiko, naravoslovje in tehnologijo. 

“Idealno bi bilo, če sploh ne bi bili ločeni od univerze, od partnerjev. Stremimo k temu, da bi dosegli najvišje ravni sodelovanja. Veliko je tudi neformalnega sodelovanja, kjer vsak posameznik prispeva nekaj za skupni cilj projekta. Vsi sodelujejo za njegovo aktivacijo,” razlaga ing. mag. Jürgen Kopeinig, vodja inkubatorja zagonskih podjetij Build! Gründerzentrum Kärnten in kot primer dobrega sodelovanja omeni projekt StartNet Koroška, kjer kar 16 organizacij pomaga posameznikom pri ustanavljanju podjetij na avstrijskem Koroškem. Tudi slovenska in italijanska podjetja so dobrodošla, ne nazadnje je avstrijska Koroška odlična vstopnica v celotno regijo DACH (Nemčija, Avstrija, Švica). 

Trajnostno gospodarstvo je doma na avstrijskem Koroškem 

Po drugi strani pa je Koroška tudi zelena destinacija in vodilna regija v Evropi, ko gre za trajnostno gospodarstvo. Kot regija zelenega gospodarstva se je uveljavila prav zaradi uporabe obnovljivih virov energije. "Več kot 65 odstotkov potrebne energije tukaj nastaja iz obnovljivih virov in skoraj 100 odstotkov električne energije je iz obnovljivih virov. Gre za vodilno regijo v Avstriji, a investicije se tukaj še ne ustavljajo. Sledimo tej poti, še več bo investiciji v fotovoltaiko in tudi v vetrno energijo," pravi Simon Pöpperl. 

Johannes Puch

Tehnološki park Lakeside je tudi lokacija, kjer je sedež podjetja PV-Invest, ki ima danes v desetih državah Evrope v lasti že 99 elektrarn s skupno močjo 64 megavatov. Med referenčnimi projekti na avstrijskem Koroškem je sončna elektrarna Treibacher Industrie AG v bližini kraja Treibach Althofen s 7,3 megavata konične moči. Čeprav se postopek pridobivanja dovoljenj za postavitev sončnih elektrarn po besedah Sofie Kokot iz podjetja PV-Invest razlikuje med posameznimi zveznimi deželami, pa jasna usmeritev države in dežel v zeleni prehod, pri čemer je vodilna prav Koroška, vlagateljem precej olajša postopke investicij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.