Bivšega trenerja Dinama Zorana Mamića prijeli in ga nato izpustili, ker je državljan BiH

VČ, STA
19.05.2021 17:48
Sodišče v Sarajevu je odločilo, da se mora vsak teden zglasiti na policiji, odvzeli so mu osebne dokumente. Bo izročen Hrvaški?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Mamić pred sodoiščem v Sarajevu.
EPA

Državna agencija Bosne in Hercegovine za preiskave in zaščito (Sipa) je prijela nekdanjega trenerja zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zorana Mamića, ki je begunec pred hrvaškim pravosodjem. Sodišče v Sarajevu je potem Mamića izpustilo, da se lahko brani s prostosti - ob posebnih varnostnih ukrepih.

Hrvaška pripravlja zahtevo za Mamićevo izročitev, potem ko je prejšnji teden za njim razpisala mednarodno tiralico, ker se ni javil na prestajanje štiri leta in osem mesecev zaporne kazni zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Varnostne sile BiH so na podlagi hrvaške tiralice v sredo zjutraj prijele Mamića v Međugorju v Hecegovini in ga prepeljale na sodišče v Sarajevo.

EPA

Sodišče BiH je v popoldanskih urah ugotovilo, da je Mamić tudi državljan BiH. Nato so ga izpustili na prostost, a se mora vsak teden zglasiti na policiji. Začasno so Mamiću odvzeli tudi osebne dokumente, je poročala regionalna televizija N1. Sodišče pa ni obravnavalo možnosti izročitve Mamića na Hrvaško, glede na to, da iz Zagreba niso še poslali uradne zahteve za njegovo izročitev.

Hrvaški minister za pravosodje in upravo Ivan Malenica je za hrvaške medije povedal, da gre za običajni postopek. Potrdil je, da pripravljajo zahtevo za izročitev Mamića, potem pa bo sodišče v BiH odločilo, ali ga bodo izročili. BiH v podobnih primerih svojih državljanov ni izročila drugim državam.

Zoran Mamić se je tako kot njegov brat, dolgoletni šef Dinama Zdravko Mamić, ki je bil v isti aferi obsojen na šest let in pol zapora, pred hrvaškim pravosodjem skril v BiH. Oba imata poleg hrvaškega tudi državljanstvo BiH. Hrvaško sodišče je pred kratkim zavrnilo Mamićevo prošnjo, da bi zaporno kazen prestajal v BiH.

Hrvaško vrhovno sodišče je 16. marca potrdilo, da so obsojenci - poleg brata Mamić nekdanji glavni direktor in član uprave Dinama Damir Vrbanović ter "davkar" Milan Pernar - oškodovali zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov, državni proračun pa za skoraj 1,6 milijona evrov. 

Jutarnji list je pred dnevi poročal, da Mamići v Hercegovini gradijo razkošno vilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta