(POGOVOR) Zlatko Zahovič o večnem derbiju: Maribor je izgubil zmagovalno mentaliteto

03.10.2021 19:40
Nekdanji športni direktor vijoličastih si je v soboto v Ljudskem vrtu ogledal večni derbi, na tekmi Maribora je bil prvič po odhodu iz kluba marca 2020
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlatko Zahovič verjame, da Maribor ni odpisan iz boja za naslov prvaka. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Obiskovalci večnega derbija so Zlatka Zahoviča na tribunah Ljudskega vrta toplo sprejeli, nam je dan po tekmi dejal dolgoletni športni direktor najbolj trofejnega slovenskega nogometnega kluba. "Rad bi se zahvalil klubu za vabilo na tekmo. Večkrat so me že povabili, a sem bil zadržan, v tujini, nisem utegnil. Nerodno mi je bilo vedno zavračati vabila. Derbi pa je le derbi. Zdi se mi prav, da klubu pomagamo iz neke sive cone vsak s svojo pozitivno energijo," je povezovalen 50-letni Mariborčan.

Kaj je najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance videl na sobotnem obračunu? "Derbi je vedno posebna tekma, sploh za navijače. Če gledamo z vidika nevtralnih strokovnjakov, derbi ni bil najboljši. Za navijače pa je bilo drugače, na derbijih si vedno v napetosti zaradi gola, ki bi ga lahko dala ali dobila tvoja ekipa. Zato je bila ta tekma zelo napeta, oba vratarja sta bila vrhunska, sploh naš (Ažbe Jug, op. p.). Zame kot navijača, ne strokovno, je bila to zelo dobra tekma. Kvaliteta tekme pa res ni bila na zavidljivem nivoju, to je odsev dogajanja v dveh institucijah, ki ne kipita od kakovosti in samozavesti."

Priložnosti so ostale neizkoriščene.
Andrej Petelinšek

Navijačem se ni treba ukvarjati s trenerjem

Negativnega niza vijoličastih, ki na derbijih v Ljudskem vrtu niso slavili od jeseni 2017, ne vidi kot nekaj dramatičnega: "Saj tudi Olimpija veliko let ni zmagovala. Derbi se ne igra zadnjih pet let, ampak več desetletij. Maribor je po letu 1991 veliko uspešnejši od Olimpije." Dela Radovana Karanovića v minulih treh krogih, ko so Mariborčani osvojili pet točk od možnih devetih, ni želel komentirati: "Najbolje vedo ljudje, ki so ga izbrali. Navijačem se nam ni treba ukvarjati s tem, kdo je trener. Lahko pa se ukvarjamo s klubom na splošno in ga podpiramo." Aktualni športni direktor Marko Šuler je večkrat omenil, da se je po nastopu funkcije pogovarjal z uspešnim predhodnikom. "Ne svetujem nikomur. Z Markom sva imela v preteklosti specifičen odnos, ki pa ni bil ne vem kako poseben. Pripeljal sem ga v Maribor, bil sem njegov športni direktor. Zdaj je začel razumevati, kaj pomeni biti športni direktor Maribora, in zato se slišiva. Kako mu uspeva, je drugo vprašanje," o pogovorih s Korošcem pravi Zahovič.

Po dvanajstih krogih sta na vrhu prve lige moštvi, ki ju tam nismo pričakovali. Razlog za to je kriza pri dveh največjih slovenskih klubih, pravi Zahovič: "Največja institucija in tista dosti manjša nista na pravem nivoju. Vedno bom podpiral klub, a vidim, da je Maribor trenutno precej daleč od zmagovalne mentalitete. Vidim, da na igrišču ni samozavesti, kar je odsev okolice. Igralci so po mojem mnenju zelo dobri, a tega na igrišču ne kažejo, ker je klub izgubil zmagovalno mentaliteto. To je zame boleče. Nekateri problemi Maribora so mi zdaj, ko sem si tekmo ogledal v živo, bolj jasni." Kateri so osrednji problemi? "Problem Maribora je, da je izgubil zmagovalno mentaliteto. Za to ni kriva stroka ali igralci, ampak ustroj kluba kot celota. Zmagovalno mentaliteto zelo hitro izgubiš, da jo pridobiš, pa je dolgotrajen proces, v katerem sta potrebna znanje in karizma."

Andrej Petelinšek

Za aplavze, ne proti žvižgom

V za vijoličaste rezultatsko boljših časih mariborska publika tudi ob zmagah ni bila vedno zadovoljna s prikazanim na igrišču, zdaj se zdi, da so se tudi nekateri navijači sprijaznili s trenutnimi rezultati. "Vedno sem za aplavze, nisem pa proti žvižgom. Žvižg, pa ne pretiran ali nesmiseln, te prisili, da se izkažeš čim bolje. Vedno sem za pozitivo. Siva cona, o kateri govorim, pa je, ko mislimo, da je vse dobro. Pogled na lestvico zdaj govori zase. V našem času je bilo vsega pretirano, tega ne želim nikomur. Še vedno pa vztrajam, da mora biti okoli Maribora veliko pozitivnega vzdušja, ker gre za največjo športno institucijo v Sloveniji. Igralcem naj se ne bi žvižgalo, vendar v nogometu se kažeta tako zadovoljstvo kot nezadovoljstvo," razmišlja Zahovič.

Je pa prepričan, da Maribor ni odpisan iz boja za naslov prvaka: "Ima najboljšo ekipo! Zaradi izgube zmagovalne mentalitete pa fantje ne vedo, ali so dobri ali slabi. Več je vprašanj kot odgovorov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.