Tudi velikani iščejo svoj DNK: V kakšni formi bo Tottenham pričakal slovenske prvake

30.09.2021 07:01
Za nogometaše Tottenhama je Mura vmesna postaja pred vrnitvijo k domačim težavam in besnim navijačem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videti so kot strašen napad, a pri nerazpoloženih Londončanih za redke zadetke v premier ligi skrbi Heung-Min Son (desno). Foto: EPA
EPA

Onega zvoka, onega prizora, ko se nekaj metrov stran kramponi nogometnih čevljev zarijejo v travo, ker prehitri as preskoči past in drvi naprej po boku, nesrečni branilec pa še kar drsi v avt in trga angleško zelenico, ne pozabiš nikoli. As je bil Gareth Bale. Nesrečni branilec, ki se je moral bosti s tedaj najhitrejšim nogometašem sveta, pa Martin Milec. A tistega 2012. leta jo je NK Maribor s slovitim Tottenhamom odnesel kar dobro, v Londonu z 1:3, v Ljudskem vrtu mu je z 1:1 celo vzel točko evropske lige.

Martin Milec se je leta 2012 moral bosti s tedanjim zvezdnikom Tottenhama Garethom Balom. Foto: REUTERS
Reuters

Če gre za nohte, kot je šlo v kvalifikacijah za konferenčno ligo proti portugalskemu klubu Pacos de Ferreira, trener Nuno Espirito Santo na igrišče po dva gola pošlje Harryja Kana in je mir. Londončani ne potrebujejo še tega, da bi jim navijači očitali spodrsljaje v tretji evropski ligi, že tako imajo težave doma. Take težave, da se sprašujejo, kako klubu povrniti DNK. Ja, kot v Ljudskem vrtu. Navijači so ta teden pisali upravi, omenili DNK in terjali sestanek o tem, kakšna je sploh vizija kluba. Kajti na njegovih vitrinah se nabira prah. Čeprav sodi v top 6 angleškega nogometa, četudi je po zadnji cenitvi vreden 1,25 milijarde evrov in po prihodkih deveti klub sveta, je zadnja prava trofeja Tottenhama angleški pokal iz leta 1991. Evropske lovorike pa že kar malo rjavijo: pokal pokalnih prvakov '63, pokala Uefe '72 in '84.

Ta sezona se je za Tottenham začela kot skoraj vsaka - z velikim upanjem. Najprej veličastna zmaga nad Manchester Cityjem in še dve za vrh premier lige, da so v klubu že mislili, da so z novim portugalskim trenerjem zadeli na loteriji, če že z gobezdavim Josejem Mourinhem ni šlo. Potem pa spet navzdol, na enajsto mesto. Z vsega štirimi zadetki na šestih tekmah. Ja, kot Slovenija v kvalifikacijah za SP. Tri je dal vražji Heung-Min Son, enega Dele Alli, prvi zvezdnik Harry Kane sploh še ni zadel. Po nedeljskem porazu pri Arsenalu (1:3) se je začelo kruto računanje ... Tottenham je zadnji v premier ligi po številu strelov na gol, njegovo moštvo preteče manj kot katerokoli drugo med angleško elito. Navijači zdaj sumijo, da je novi trener le zamaskirani Mourinho z manj bogatim življenjepisom. A to so problemi za domačo sceno. V ligi, kakršna je konferenčna, jih klubu, ki je bil še predlani finalist lige prvakov, najbrž ne bo treba priznati vse do pomladi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta