Dijak iz Slovenske Bistrice napisal najboljše ljubezensko pismo

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
14.11.2020 05:00

Prvič v devetih letih natečaja je prvo mesto osvojil fant, pravi komisija in še, da je njegovo pismo napisano po eni strani nagajivo, igrivo, otroško z vidika drugošolca, po drugi pa globoko razmišljujoče z vidika najstnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Dejan Gavrić iz Srednje šole Slovenska Bistrica je napisal najboljše ljubezensko pismo med 91 slovenskimi srednješolci, ki so sodelovali na natečaju. Dijak 3. b-razreda je prepričal komisijo natečaja, ki ga v dveh kategorijah (osnovnošolci in srednješolci) razpisuje KD Josipine Turnograjske v sodelovanju z Občino Preddvor in Zavodom za turizem Preddvor.

"Priznanje je zame velika čast, saj je dokaz, da je to, kar pišem, dobro in da je bralcem všeč. Seveda pa je zmaga zame precejšnje presenečenje," je povedal dijak, ki je že od malih nog rad pisal pesmi in se igral z besedami. Pisanje ga je sicer najbolj pritegnilo v srednji šoli: "Zato se lahko zahvalim svoji profesorici, gospe Lidiji Ličen, ki me je spodbujala k pisanju in mi približala literaturo, ko sem, kot veliko najstnikov, zapostavil hobije in zanimanja."

Dejan Gavrić
Osebni arhiv

Njegovo pismo je navdušilo vse članice strokovne komisije. "Gre za pismo z izjemno bogatim in dodelanim besediščem. Veseli smo tudi, da lahko prvič v devetih letih natečaja podelimo nagrado fantu. V pismu se izpoved fantiča prelevi v izpoved mladeniča, ki pogreša otroštvo in vsa občutja, pripeta nanj. Pogreša svobodo, s katero je včasih živel, a o njej ni razmišljal, se je takrat verjetno niti ni zavedal. Danes pa vsaka njegova beseda kriči o hrepenenju po svobodi. Avtor je na papirju utelesil občutja mnogih mladostnikov, ki jih ne zmorejo ali ne znajo ubesediti in zato niso slišani. Kritično se ozira na navade sodobnih družb in pritajeno, a z vsako besedo opozarja, da je otroškost pomembno ohraniti," med drugim piše v obrazložitvi strokovne komisije. Letošnja tema natečaja je bila namreč Ljubezen do svobode.

Mladi pisec pravi, da se mu je ideja za pismo porodila spontano. Dan preden je izvedel za natečaj, sta se s prijateljico Nušo pogovarjala o otroštvu in si pošiljala slike iz mlajših let. "Takrat mi je 'kliknilo'. Razmišljal sem o tem, kako brezskrbna in avanturistična so bila mlajša leta mojega življenja. Menil sem, da se s to mislijo znajo vsi povezati, in se odločil, da bom v pismu primerjal ta otroški optimizem z odraslim življenjem. Po par urah dela in s kančkom sreče je tako nastalo moje pismo," pojasnjuje Dejan, ki najraje prebira drame in humoristična besedila, saj ga odkrivanja in spoznavanja neznanega skozi zgodbo najbolj pritegnejo, če pa je v tej zgodbi kak duhovit stavek ali vic, pa še toliko bolje. "Mislim, da umetniško ustvarjanje dandanes ni dovolj cenjeno. Še posebno v trenutni situaciji je razvidno, da ljudje premalo posegajo po kreativnosti. A s časom bo tudi to deležno pozornosti in hvale, ki si jo zasluži," še razmišlja Dejan Gavrić.

Uspeh Srednje šole Slovenska Bistrica na natečaju za najboljše ljubezensko pismo sta dopolnili Lana Prosenak iz 3. a-razreda s petim mestom in Julija Firer iz 2. a-razreda z desetim mestom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta